Annons

Annons

Sitewide generic

HSBC utreds för nepotism

Ska ha anställt så kallade "princelings".

Amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission har satt HSBC under utredning med anledning av att banken ska ha anställt "princelings", det vill säg barn till högt uppsatta regeringstjänstemän eller tjänstemän i statligt ägda bolag. Och tillsättningarna ska ha skett i Asien.

HSBC ser att effekterna av utredningen kan bli omfattande, enligt South China Morning Post.

Under måndagen presenterade HSBC även resultatet för fjärde kvartalet 2015 – och det var betydligt sämre än väntat. Banken gjorde en storförlust på 1,33 miljarder dollar.

Det kan jämföras med att banken gjorde en vinst på 1,73 miljarder dollar under motsvarande period 2014. Och analyikter räknade med en vinst på 1,95 miljarder dollar under fjärde kvartalet 2015, skriver Bloomberg.

Annons

Annons

Förlusten beror framför allt på ökade kostnader till följd av utlåning till olje- och gasbolag.

I juni meddelade bankens vd Stuart Gulliver att man planerar att öka investeringarna i Asien, lämna olönsamma länder och skära bort 25.000 jobb. Målet är att spara in 5 miljarder dollar till i slutet av 2017.

-- Det finns mycket att göra för att uppnå våra mål, men vi är på god väg, säger Gulliver i en kommentar till rapporten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons