Annons

Annons

Sitewide generic

"Högre timpeng på McDonalds än på byrå"

Den snart arbetslösa juristprinsessan Karolina Lassbo ser ljust på framtiden.

– I värsta fall får jag flytta hem till Falun. Jag har en bra familj som kan stödja mig. Och det är jag glad för. Det är det inte alla som har.

Karolina Lassbo var en av Sveriges första bloggare och blev känd med bloggen En glamourprinsessas dagbok som hade runt 35.000 besökare i veckan när den låg på topp.

Anmäl dig till Realtid.se:s nyhetsbrev med juridikarttiklar som skickas ut varje torsdag.

Annons

Annons

I slutet av sin juristutbildning i Uppsala tjänade hon så mycket pengar på bloggannonser att studiemedel inte längre behövdes.

Efter avlagd examen 2007 började hon som trainee på advokatfirman Cederquist. Därefter blev det fast anställning som jurist på upphovsrättsorganisationen Svenska Förläggareföreningen. Men för några månader sedan bestämde sig flera förlag att gå ur föreningen. Kassan sinade och Karolina Lassbo blev uppsagd.

Den 1 april är hon arbetslös. För bara fyra månader sedan tog hon hela sitt sparkapital och lade in som insats till en tvårummare i centrala Stockholm som kostade 2,3 miljoner kronor, hennes första bostadsrätt.

Visserligen är Lassbo med i Juseks A-kassa och har tecknat extra försäkring om hon skulle bli arbetslös. Men hon har bara varit med i sju månader, inte ett helt år och får därför ingen A-kassa.

– Alfakassan på 6-7.000 kronor räcker inte. Jag har boendekostnader på 14.000.

Helst av allt vill Karolina Lassbo få jobb på en advokatbyrå och arbeta med immaterial- eller it-rätt. Men det ser mörkt ut.

– 18 av 22 byråer har svarat att de inte anställer just nu. De gör sig ju av med folk. Men de gör det på ett snyggt sätt.

Den senaste månaden har hon totalt skickat ut 48 jobbansökningar och varit på fyra intervjuer. Hur det blir vet hon inte ännu. Det är tvärstopp inom byråvärlden och konsekvensen blir att konkurrensen hårdnar om att få sitta ting.

– För ett år sedan hade jag tillräckliga betyg för att sitta i Stockholm. Men det har jag inte nu. Det får väl bli Kiruna eller nåt.

Karolina Lassbo återupptog bloggandet efter ett längre uppehåll som påbörjade under tiden som trainee på Cederquist.

Fram till den 1 mars i år bloggade hon på Aftonbladet. Men det avtalet är uppsagt.

– De ville att jag skulle ligga under en viss underavdelning. Fast under Klick skulle jag vara tvungen att skriva om kändisar, under Mode skulle jag skriva om kläder - och det vill jag inte. Jag är ingen modebloggare. Det är en skymf mot dem som verkligen är modebloggare.

Det är inte hela sanningen.

– Vi var inte överens om priset. Aftonbladet skär ner och hade inte råd att betala det jag krävde.

Hur mycket krävde du?

– Det behåller jag för mig själv.

Vad skulle du själv kalla din blogg?

– En personlig blogg. Jag skriver om sånt som jag tänker på och blir berörd av.

Karolina Lassbo kallar bloggen för ”den lilla livlina jag har” eftersom hon just satt igång med att sälja annonser igen.

Lyckan över att ha köpt en egen lägenhet gör att hon inte vill flytta. Men de dyra kostnaderna som bostaden för med sig gör att hon inte kan ta ett så kallat okvalificerat arbete.

– Om jag skulle jobba på Lindex skulle det aldrig täcka mina kostnader.

Är du dyr i drift?

– Nej, verkligen inte. Sedan augusti har jag köpt kläder två gånger. Jag har sparat allt till lägenheten.

Dessutom vill hon förstås utvecklas och få erfarenhet inom juridiken. Å andra sidan tjänar man, enligt Lassbo, inte alltid så bra där heller.

– Jag tjänade faktiskt bättre som arbetsledare på McDonalds, om man ser till timlönen. Man jobbar så många timmar på en advokatbyrå.

Men du vill ändå tillbaka?

– Jag vill ju få erfarenhet och i och med att man jobbar så mycket, så lär man sig mycket. Det är en bra merit. Jag såg nyligen att Statoil sökte en jurist som skulle ha jobbat tio år på byrå.

Vad ska du göra nu?

– Det enda jag kan göra är att söka jobb tills jag får ett. Och kommer jag till den gränsen att jag inte kan få ett juristjobb söker jag i andra branscher. Jag måste ju ha ett jobb – det är så läget är.

McDonalds vs Cederquist

McD: 17 500 kr per månad i bruttolön (inkl ob-tillägg) /148 timmar per månad = 118 kr per timme. (en heltid på McD innebar i genomsnitt 37 timmar schemalagd tid per vecka)

Trainee på Cederquist: 21 500 kr per månad / ca 200 timmar per månad = 107,5 kr per timme.

Karolina Lassbos kommentar: Då är ändå traineetjänst på byrå bättre betalt i jämförelse t.ex. förstaåring inom myndighet, skatteverket, ting eller kommun!

Lassbo om Facebookfrieri

Karolina Lassbo blir 30 nästa år.

Har något av en 30-årskris eftersom hon inte alls känner sig som 30.

På frågan om hon har pojkvän svarar hon: Jag är inte gift eller sambo.

På följdfrågan: Är du kär slirar hon på svaret.

Hon förklarar att det hänger på Facebook.

Inte förrän man har tackat ja på frågan: in a relationship så är man ihop, menar Lassbo.

Favoritblogg: Sofi Fahrman, men det beror inte på hennes modetips utan på att hon lever ett intressant liv.

Senast offentliga uppdrag: Debattartikel på Newsmill om Mona Sahlin som både fått tråkigare personlighet och tråkigare stil. Enligt Lassbo borde Sahlin därför återgå till sin gamla stil.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons