Annons

Annons

Sitewide generic

Hetsbloggar hånar åklagaren

Efter första dagen av rättegången mot The Pirate Bay har världens tidningar och Sveriges bloggare redan analyserat varje liten felsägning.

"Nyhetsbyrån TT säger att ett dussin supportrar till The Pirate Bay viftar med svarta flaggor utanför den fullsatta rättssalen", skrev nyhetsbyrån AP i morse och citerades av tidningar över hela världen.

"Årtiondets rättegång om piratkopiering" dundrar brittiska The Times i rubriken inför rättegångens första dag.

BBC citerar filmindustrins advokat Monique Wadsted som försöker rikta uppmärksamheten från principfrågorna mot de åtalade.

Annons

Annons

– Det är inte en politisk rättegång.

Men hon får mothugg av de åtalades sympatisörer i den svenska bloggosfären.

"Vissa hävdar att det handlar om de här tre pojkarna. Det gör det inte", skriver bloggaren Anna Troberg.

Rättegångens första dag handlade mycket om polisens razzia mot en serverhall den 31 maj 2006. Men vad är egentligen den stora frågan?

"Faktum är att jag inte riktigt vet vad det handlar om. Eller om någon vet", skriver Anna Troberg.

"Handlar det om att stoppa fildelningen? Knappast. Fildelningen är här för att stanna. Man behöver inte gilla den, men man måste förhålla sig till den. Handlar det om att bevara upphovsrätten? Ingen har sagt att den ska avskaffas, bara att den ska uppdateras. Det är en väldig skillnad. Handlar det om att bevara kulturen? Sedan när har kulturen med dagens upphovsrätt att göra? Folk skapade långt innan den såg ut om den ser ut idag och det kommer de att göra även om upphovsrätten uppdateras", fortsätter hon.

"Så vad handlar det då om? Tja, om att det är jobbigt att tänka om och att förnya sig kanske?"

The Pirate Bay har en egen blogg om rättegången, men den blev snabbt överbelastad.

http://trial.thepiratebay.org

Med stöd från organisationen Piratbyrån, som säger sig vilja förändra upphovsrätten, presenteras hela rättegången som ett event under varumärket "spectrial" på olika sajter.

Peter Sunde, en av "de tre pojkarna", bloggar själv på mikrobloggen Twitter inifrån rättssalen.

http://twitter.com/brokep

Fastän Sunde tar avstånd från Piratpartiet, påminner både tonläget och innehållet i Sundes blogg mycket om den blogg som Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge skriver.

Falkvinge finns också på plats och "hetsbloggar" som någon i den kontinuerliga strömmen av kommentarer på svenska mikrobloggen Bloggys specialsajt beskrev saken.

http://rickfalkvinge.se/

http://spectrial.bloggy.se/

Både signerade och anonyma kommentarer siktar gärna in sig på tekniska tillkortakommanden och missförstånd som när åklagaren Håkan Roswall råkar säga megabit istället för megabyte.

Men hur var det med symbolfrågan? Rättegången har förstås stort signalvärde både juridiskt och politiskt.

Försöker Europaparlamentet påverka tingsrätten? "Europaparlamentet begär att verksamheten på dessa webbsidor ska stoppas av medlemsstaternas rättsliga myndigheter", heter det i den så kallade Medina-rapporten.

– Parlamentet tummar på en grundläggande rättsprincip, kommenterar europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M).

– Väldigt allvarligt att parlamentet inte har förstått skillnaden mellan den lagstiftande och den dömande makten, kommenterar riksdagsmannen Lage Rahm (MP), som efter att har frågat justitieminister Beatrice Ask inte heller tycker att hon har skillnaden klar för sig.

Under söndagens presskonferens gjorde Peter Sunde och Gottfrid Svartholm Warg klart att de ser sig som vinnare oavsett hur det går i rättegången.

Fallet fortsätter med säkerhet till hovrätten oavsett dom. Sedan kan det krävas ny bevisning för en prövning i Högsta Domstolen.

Förutom "de tre pojkarna" åtalas också Carl Lundström, som av åklagaren Håkan Roswall pekas ut som den som finansierat och organiserat verksamheten. Lundström "tillhör inte samma kretsar som övriga tre" åtalade konstaterar Dagens Nyheter i tidningens bloggar inifrån rättssalen. Carl Lundström tiger mest och låter sina två advokater prata.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons