Finans Nyhet

”Sverige kommer alltid vara hemma”

Taggar i artikeln

Utlandssvensk
Susanne QuigleySusanne Quigley
Susanne Quigley jobbar på en advokatfirma i Ohio.
Publicerad

Susanne Quigley är journalisten som numera jobbar på advokatbyrå i Ohio. För att nå framgång i USA krävs självförtroende, envishet och en fake it until you make it-attityd berättar hon för Realtid Karriär.

Susanne Quigley inledde karriären med att jobba som journalist på GT/Idag och Expressen, och därefter fick hon möjlighet att flytta till Genève för jobb på EFTA under EEA-förhandlingarna 1991-1992.

– Jag fortsatte sedan att studera vid Johns Hopkins University i Washington D.C. och tog en examen i internationell ekonomi 1994. Samma år blev jag officiellt avflyttad från Sverige, berättar hon.

Hur kommer det sig att du flyttade till Ohio, där du bor idag?

Annons

– Min man låg i amerikanska flottan, vilket betydde att vi flyttade åtminstone vartannat år till olika städer längs med östkusten. Vi har bland annat bott i Virginia Beach, Richmond och i Boston, där jag jobbade för World Congress.

– Min man lämnade sedan militärlivet och blev anställd av ett företag som så småningon flyttade oss till Cincinnati där vi har bott sedan 2007. Jag frilansade under ett antal år då våra barn var små, bland annat som projektredaktör för Världsbanken och som marketing manager för ett start-up företag i Cincinnati.

Vad jobbar du med för närvarande?

Annons

– Jag arbetar sedan 2014 på Frost Brown Todd, en advokatfirma med fler än 500 jurister utspridda över tolv kontor i åtta delstater. Vi har tre kontor i Ohio – Cincinnati, West Chester och Columbus. Jag flyttade till West Chester från Cincinnati tidigare i höstas för att få en bättre pendlingssituation.

– Jag är firmans Firm & Client Communications Specialist och är ansvarig för all kontakt med media, så jag skriver våra pressmeddelanden, handhar en stor del av vår interna kommunikation och även en del med våra kunder. Jag arbetar med advokater och media i alla städer vi täcker, från Pittsburgh i öst till Dallas i väst och Nashville i söder.

Berätta hur vardagen ser ut på en amerikansk advokatfirma.

Annons

– Frost Brown Todd är framför allt en affärsjuridisk byrå, så större delen av vår service går ut på att hjälpa företag med allt från förhandlingar till kontrakt, M&A och immaterialrätt, men även olika typer av rättstvister, förstås.

– Vi jobbar med allt från små kunder, till viss del privatpersoner, och företagsjättar som Procter & Gamble, General Electric och AK Steel. Många av dessa har sina högkvarter i Cincinnati.

– Jag sätter sällan själv foten i en domstol, och ser inte så ofta det som vi kanske förknippar med det typiska amerikanska juridiska systemet. Det händer förstås att vi handhar kontroversiella fall, men till vardags är det mest adminstrativt jobb på kontoret för de flesta av oss.

– Speciellt intressant för mig är att vi har en stor internationell avdelning som bland annat hjälper företag att etablera sig i USA och amerikanska företag att förhandla och etablera sig i andra delar av världen. Vi har också flera dotterföretag, bland annat en lobbying firma.

Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i USA?

– Utbildning är viktigt för att få jobb och göra karriär här. Det är möjligen annorlunda för dem som startar eller driver eget, men här räknar man med att ansökande har åtminstone fyra års universitetsutbildning, och ofta mer än så.

– Man måste vara villig att jobba mycket och vänja sig vid en kultur som på många sätt är en motpol till den svenska, särskilt vad gäller ledighet, förmåner och allmän livsbalans. Självförtroende, envishet, och en fake it until you make it-inställning hjälper eftersom många amerikaner lever enligt det mottot själva.

Vad är svårast med att göra karriär utomlands?

– Det svåraste för mig har förmodligen varit att hitta balans i en kultur med andra värderingar och prioriteringar än de vi generellt har i Sverige. Till exempel är det svårt att skrapa ihop tillräckligt med ledighet för att kunna ta mig hem till Sverige så ofta och länge som jag skulle vilja.

– Den ekonomiska krisen vi genomgick efter 2008 har också förändrat hur företag här anställer. Med tillväxten av the on-demand economy så ser det ut som att allt fler företag undviker att anställa heltids- och fast arbetskraft här nu. Med tiden betyder det förmodligen att anställda allt mindre kommer kunna förlita sig på att förmåner som sjukförsäkring, betald ledighet och så vidare betalas av arbetsgivaren.

– Jag tror vi kommer se alltmer projektanställningar, säsongs- och korttidsarbete och folk som frilansar inom många olika branscher. Social trygghet och skyddsnät finns förstås inte här på samma sätt som i Sverige så det gäller att planera för det oväntade.

Vad är ditt bästa råd till svenskar som skulle vilja bo och arbeta i USA?

– Det finns naturligtvis många sätt att ta sig till USA på, men kan man göra det med hjälp av ett företag i Sverige hjälper det förstås. Det är också viktigt att ha ett öppet sinne när man lämnar Sverige för ett annat land.

– Det gäller att hålla sig positiv och att lära sig så mycket som möjligt om sin nya omgivning, speciellt vad det gäller arbetsplatsen – att vara öppen inför alla do’s and don’ts som kanske inte kommer lika naturligt till oss när vi hamnar i en ny miljö. Folk här har i gemen en positiv attityd – det sitter djupt i den amerikanska kulturen.

Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och amerikanskt arbetsliv?

– Jag tror man fortfarande har bättre arbetstrygghet i Sverige. Det finns naturligtvis arbetsrättsliga lagar här också, men många, om inte de flesta arbetgivare anställer med så kallade at will kontrakt, vilket är tillåtet i alla delstater utom Montana.

– Det betyder att de inom vissa gränser kan avskeda när som helst, av vilken anledning som helst, eller ingen speciell anledning alls. Hierarki på arbetsplatsen är också ofta uttalad i USA, något som kanske inte är lika vanligt i Sverige.

Hur har folk i din omgivning reagerat på höstens valresultat? Vad tror du att det får för konsekvenser för jobben i USA?

– Trump vann i Ohio, vilket var en chock för mig och de flesta i min umgängeskrets. Känslan veckan efter valet var inte helt olik den efter 11 september-attackerna. Obehag, och ren fruktan faktiskt emellanåt över vad som kan komma att hända härnäst.

– Jämförelsen kanske verkar extrem, men faktum är att vi har den mest okvalificerade kandidaten någonsin som blivit vald till landets högsta post. Så mycket är oklart i nuläget. Varje dag ser vi lite mer av riktningen det här landet kommer att ta, men vi blir naturligtvis inte av med det faktum att Trump är ett wild card och att han kommer fortsätta chockera oss även efter att han blir president.

– Vad gäller arbetsmarkanden är det svårt att säga. Det finns många som fruktar att hans policy och handlingsprogram – både i USA och gentemot resten av världen – driver oss in i ny lågkonjunktur. Jag tror att vi kommer se extrem avreglering under Trump, vilket inte nödvändigtvis innebär fler jobb. Vi får ta ett steg i taget och se vad som händer.

Tillbaka till dig. Vilket är ditt eget bästa karriärbeslut så här långt i livet?

– Jag har aldrig varit rädd för gränser i någon bemärkelse. Det fick mig att söka till Journalisthögskolan även om chansen var liten att jag skulle komma in. Det tog mig också till Genève och senare till Washington. Jag är väldigt nöjd med min position just nu så tycker jag gjorde ett bra beslut att börja på Frost Brown Todd. Varje beslut som tagits längs vägen har lett mig dit jag är nu.

Hur ser du på Sverige numera? Tror du att du kommer återvända någon dag?

– Sverige kommer alltid vara hemma och att resa tillbaka innebär alltid en viss nyväckt hemlängtan och nostalgi. Innan valkampanjen i år sa vi att ”skulle Trump mot alla odds vinna, så är det dags för oss att flytta till Sverige". Kanske kommer jag tillbaka fortare än jag trott!

–Skämt åsido, det går inte att komma ifrån att man blir lite av en främling i sitt eget land när man bott utomlands i många år. Att flytta tillbaka skulle förmodligen innebära lika stor omställning som det var att flytta till USA för nästan 25 år sedan. Man skall aldrig säga aldrig, men just nu finns inga planer på att flytta tillbaka till Sverige permanent, säger Susanne Quigley. 

Fakta

Namn: Susanne Quigley
Titel: Firm and Client Communications Specialist
Bakgrund: Universitetsstudier på Journalisthögskolan och politisk teori/internationell politik på Statsvetenskapliga Institutionen i Göteborg.
Ålder: 51
Ursprungligen från: Mölndal
Bor: Loveland, Ohio
Bott i USA sedan: 1992
Familj: Man & tre barn, 13-19 i ålder
Intressen: Resa, yoga, vandra, lacrosse
Livsråd: ”Life is not always a matter of holding good cards, but often, playing a poor hand well.”

Annons