Finans Nyhet

Skippa matlådan och boosta din karriär

RestaurangpoddenRestaurangpodden
Publicerad

Din medhavda matlåda är dyrare än utelunchen. Restaurangpoddens Josephine Palm och Therese Litzén, som till vardags jobbar inom bank och IT, förklarar varför.

Det börjar närma sig höst. Höst och terminsstart, även för oss som jobbar. På något sätt så känns det som om året startar om såhär på hösten; nästan mer än det gör efter nyår. Samma känsla som infann sin innan terminsstart i skolan när du fick köpa nya pennor, ryggsäck och nytt inslagspapper till nästa årskurs böcker. Den känslan! Känslan av nystart! Du vill förändra, förbättra och förfina det du gjort under våren och sommaren: dig själv, ditt hem och inte minst din karriär och din ekonomi.

Semestern har grävt ett avgrundsdjupt hål i plånboken och du lovar dig själv att råda bot på detta. Inte bara ska du träna bort dina semesterkilon, rensa i garderoben och storstäda hemma inför hösten utan du ska minsann ha med matlåda till jobbet. 

Med tanken att du kan spara flera hundra kronor i veckan på att micra gårdagens köttfärssås till lunch dagen efter köper du bestämt nya matlådor och en käck canvaskasse med text i stil med ”innehåller matrester” på. Du ska också börja göra storkok och frysa in fina lunchpaket och på det viset göra vardagen både smidig och billig. Känns det igen?

Annons

Du känner dig lite trött och omotiverad att gå till jobbet nu efter semestern. Vi förstår det. Samma gamla jobb. Samma gamla trötta chef, som ändå inte tänker höja din lön mer än de budgeterade 1 procenten eftersom det ”inte finns utrymme” för mer. FEL! Det är du som just nu sätter stopp för din egen framtida karriärutveckling.

Låt oss förklara varför du just nu tänker i helt fel banor! Inte bara lägger du upp onödiga hinder och jobbiga mål för dig själv, som du i ärlighetens namn endast motvilligt vill nå. Du bäddar för att gå miste om några av de bästa förändringarna du kan göra – förändra din karriär!

Om du istället för att sätta dig ner och skriva upp alla maträtter du ska storkoka och alla hundralappar du kan spara, borde du sätta dig ner och stolpa upp vilka anledningar du har att bevisa för chefen varför du ska ha en högre lön. Eller skriv ner vilken typ av jobb du skulle vilja ha. Eller ännu bättre, vilka personer du beundrar för deras karriär!

Annons

Det är här din matlåda kommer in. Genom att låta matlådan ligga kvar i frysen hemma skapar du dig en möjlighet till ett karriärlyft varje dag! Den tiden du skulle lagt på att laga extra mycket mat och fint paketera densamma ska du nu lägga på att boka in inspirerande luncher.

Börja med att boka in en lunch med din chef. Du vill känna hen på pulsen och höra efter vad hen tycker att du ska göra för att kunna nå nästa nivå. Du ska spendera din lunch med att helt enkelt mappa upp dina nya mål ihop med din chef, visa framfötterna och känna efter om det verkar finnas möjligheter att växa. Kanske finns en ny roll som skulle passa dig? Eller ett annat ansvarsområde?

Efter den första lunchen har du fått en känsla för om det finns kul möjligheter och mål, samt vilka verktyg du behöver för att kunna nå dessa. Det är nu teamlunchen kommer in i bilden. Ta en lunch med dina närmaste kolleger eller ditt team om du har ett sådant. Bolla idéer och skapa lite skön feeling; det kommer att underlätta ert arbete tillsammans. Genom att ta vara på lunchen och äta en bit mat ihop skapar ni också teamkänsla och sammanhållning, vilket är jätteviktigt för att ni alla skall trivas på jobbet och kunna göra ett bra jobb.

Annons

Efter att du har lunchat med de personer som känns relevanta att luncha med på jobbet och som kan hjälpa dig att hitta gnistan igen eller nå dina mål tillsammans med har du säkert fått upp hoppet om en ljusare höst. Eller så känner du fortfarande att det inte är rätt arbetsplats för dig längre. Du vill vidare. Du vill till något nytt. Okej – lösningen är återigen en lunch!

Googla på olika headhuntingföretag, rekryteringsbyråer eller staffingpooler. Ring upp eller maila tre olika personer på olika företag som sysslar med rekrytering eller en person som jobbar med anställningar på just det företag du vill jobba på. Boka in luncher med var och en av dessa och förbered dig med att ta med ditt CV, ja du läste rätt, ditt CV. Vid dessa luncher ska du presentera dig själv, vad är du bra på och varför du vill att personen i fråga ska rekommendera dig till en ledig tjänst. Det kanske inte finns en specifik tjänst ute just nu som du vill söka, men genom att ha en god kontakt med rekryterare kan du vara top of mind när det väl dyker upp något. En rekryterare vill också kunna göra ett bra jobb och snabbt presentera en kandidat till det företag som söker folk. Se till att den personen är du!

Ditt jobb är dock inte klart än. Du kan inte sätta dig i ett hörn i lunchrummet med din ljumma tisdagsmiddag och vänta på att saker bara händer. Se istället kommande luncher som lysande tillfällen att få ett break från jobbet och hitta ännu fler vägar att söka dig vidare.

Det är nu dags att äta lunch med personerna som du skrev ned att du inspireras av. Medan rekryterarna har din info och nu jobbar på att hitta en tjänst som matchar din profil ska du fokusera på att jobba brett! Välj tre personer på din lista som du känner har ett spännande jobb, någon som kanske bytt jobb och som kan ge tips och råd, eller någon i en position som kanske kan anställa. Tre personer som kan inspirera eller hjälpa dig vidare på olika sätt. Tro oss när vi säger att dessa personer kommer vara smickrade av att du vill äta lunch med var och en av dem och av att du beundrar dem.

Nu har du alltså ätit ute mellan åtta och tio gånger. Det motsvarar ungefär 1.000-1.200kr om vi verkligen tar i. Dessa pengar är alltså en direkt investering i dig själv. Du har lagt dina hårt intjänade slantar på att förbättra dina egna möjligheter att få ett roligare, bättre och mer motiverande arbetsliv. Du har köpt dig en biljett på framtidståget och du är redan på väg till nästa station!

Vi kan nära på garantera att du kommer att hitta massor av möjligheter genom att börja utnyttja lunchen till nätverkande och karriärsbyggande. Vi har en hel del bra tips på schyssta ställen i Stockholm till just detta ändamål dessutom. Lyssna in Restaurangpoddens senaste avsnitt Affärslunch för att få lite tips på vart du ska gå för att äta bra mat när du har dina lunchmöten.

Låt inte den medhavda matlådan stå dig dyrt och hindra dig från att skapa dig din drömkarriär, öka lönen eller nå nya höjder inom ditt specifika område! På så vis blir den där köttfärssåsen bra mycket dyrare än din utelunch, och bra mycket tristare dessutom.

Josephine Palm och Therese Litzén, Restaurangpodden

Annons