Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Icehotel 365 – John Bark hugger i is, bokstavligen

För andra gången blir kollegan Charli Kasselbäck och jag utvalda att bygga issvit uppe på Icehotel i Jukkasjärvi – i gott sällskap med arkitekter, skulptörer och formgivare från hela världen. Förra gången var för två år sedan och då liksom nu är vårt tema typografi, ett bekant område för två grafiska formgivare. Skillnaden är förstås att uppe i Jukkasjärvi, långt norr om Polcirkeln, hanterar vi isbokstäver med en nettovikt på 600 kilo. En utmaning för känsliga tangentfingrar. Nya Icehotel 365 är en åretruntupplevelse i is och snö, komplett med isbar och issviter. Den 2 100 kvadratmeter stora anläggningen utgör det största konstgalleriet norr om Stockholm, allt skapat i is och snö. Icehotel 365 blir en del av det klassiska Icehotel och slår upp sina snöiga portar i november i år. Mer info: www.icehotel.com Bild: Pin Pin Studio Text och foto: John Bark
O-tympligt. Ibland ska de tunga bokstäverna upp för högt för pallyft och mankraft. Gemena o kräver gaffeltruck och straps.
Samtliga bokstäver sågas ut med eldriven kedjesåg uppe i de stora frysrum där fjolårets isblock från Torne älv förvaras. Väl på plats på issockeln är det dags för finlir. Mejslarna är rakbladsvassa och efter två veckors snidande är våra kraftiga arbetshandskar strimlade i topparna. (Plus blodvite och fyra stygn på Kiruna-akuten lagom till Halloween).
Ljuset är en central del i upplevelsen av en issvit. Här testar vi olika belysningar. Isen är svår att ljussätta då ljuset kastas runt i de stora isblocken och bryts på oväntade sätt. Många spännande effekter uppstår.
Nästan klart. Efter två veckors ishackande, lyftande, mejslande, sågande och putsande är isbokstäverna på plats. Nu återstår bara sängbygget i mitten och ljussättningen. Sedan kan gästerna komma.
Detaljerna är viktiga. Här en serif på versala V och toppen på ett O. Vår svit är en hyllning till bokstävers form och deras inbördes relationer. Men också till neon- och skylttypografi, så kallad super graphics; megastora bokstäver och budskap i vår omgivning.
På våren skördas isen för kommande säsong. Jätteisblocken sågas upp ur Torne älv och läggs i fryshus i väntan på att transformeras till nya hotellbyggen, sviter, barer och fantastiska skulpturer.
Att skulptera i is är en fantastisk upplevelse. Konsistensen liknar inget annat, den är både förlåtande och krävande. En glasklar blandning av hårt och mjukt, skört och frasande följsamt. Med tiden böjer sig skulpturernas tunnar delar likt extremt trögflytande vatten. Alla bokstäver i vårt budskap mallas på stora block, sågas ut med eldrivna kedjesågar för att stegvis mejslas och slipas till perfektion på plats i vår svit ”You Are My Type”.

Restaurangbloggare och tv-stjärna

Bildspel Tennis på hög nivå i Palma de Mallorca

Alla bra tävlingar har självfallet en egen tårta. Palma Sport & Tennis Club, med grundarna Mikael och Johanna Landström, står som värd för Legends Cup 2016. Mästerskapet samlar några av världens genom tiderna bästa spelare. Legends Cup följs av ytterligare tennisraffel: Mallorca Double Masters/Sjöö Sandström Cup, initierat av bröderna Anders och Mikael Arnborger. Bild och text av John Bark.
Årets Legends Cup champion Carlos Moyá får hålla upp den här prisbucklan för pressen en stund för att sedan snällt ställa tillbaka den i foajé på Palma Sports & Tennis Club. Skapad av den kände konstnären Luis Gispert.
En stilla bön för en bra dag på centercourten. Och för att det inte ska börja regna lagom till finalen.
Mikael Landström stortrivs bland sina gäster. Tillsammans med hustrun Johanna äger och driver han Palma Sports & Tennis Club liksom kända hotell Portixol i Palma. Paret äger även Hotel Espléndido i Porte de Sóller och Valluga Hotel i St Anton.
Regnet har lättat. Nu gäller det att preparera banorna väl för Mats Wilander och Àlex Corretja i en av finalmatcherna.
Spanjoren Àlex Corretja rankades som världstvåa 1999 och vann ATP turneringen 1998. Förra året tog han även hem Legends Cup priset. Mats Wilander klev in i världstennisen som rekordung 17-åring 1982. Han har vunnit de flesta stora tennistävlingar. 1988 rankades han som nummer ett i världen.
Wilander pangar på. Hans spel räckte till finalplacering men inte hela vägen till bucklan.
Àlex Corretja är visserligen veteran men har åldern på sin sida i matchen mot Wilander.
Carlos Moyá, också han spanjor. Världsetta år 1999. Carlos har vunnit det mesta inom världstennisen men hoppade av den professionella touren 2010 på grund av en långvarig fotskada. I år stod Carlos Moyá som segrare i Legends Cup efter att ha slagit engelsmannen Tim Henman med 6-3, 7-5.
Tim Henman får bita i gruset i Legends Cup i Palma. Han tog sig hela vägen till finalmatchen men får spö av Carlos Moyá. Engelsmannen Tim Henman rankades som bäst fyra i världen. Han drog sig tillbaka 2007.
Johanna Arnborger med pappa Mikael, en av arrangörerna av Mallorca Double Masters, Sjöö Sandström Cup. Mästerskapet sponsras även av den lokala fastighetsmäklaren Reiderstad Invest.
Tennisspelaren och finansmannen Christer Gardell sätter serven trots en krånglande handled.
Det ska höras att man spelar tennis. Kalle Rosengren satsar hårt från dag ett.
Trivsam stämning, god mat, trevlig personal och avspänd miljö. Palma Sport & Tennis Club är exklusivt och högklassigt utan att kännas uppnäst och snobbigt. Spelar du inte tennis, simmar, yogar eller tränar, går det bra att softa med en café con leche och en tidning i skuggan. Snyggt är här också med mycket bra konst och fina skulpturer. Sportklubben var tidigare känd som Mallorca Tenis som grundades 1964. Klubbhusets byggnad ritades ursprungligen av den välkände spanske arkitekten Francesc Mitjans. Anläggningen är motsvarande K-märkt och sextiotalsmiljön är väl omhändertagen i Johanna och Mikael Landströms moderna tappning.
Inga plaskande ungar i poolen, vilket är en förutsättning för att kunna träningssimma. Poolen har också rätta längden för simtävlingar. ”Golvvärme” på botten håller en behaglig temperatur på vattnet.
Konstsamlaren och galleristen Stefan Lundgren håller hårt i racketen.
Otto Sauer försöker förklara varför det är en spelfördel att vara under trettio. Något som hans motspelare förhåller sig mycket skeptiska till.
Vart tog bollen vägen? Stefan Sandqvist informerar Mikael Arnborger och Johan Brummer att matchen spelas på banan bakom dem.
Ett intrikat matchsystem med spelarrankningar, handicap och ambitionen att alla ska spela med alla under serien av dubblar, kräver fullt fokus. Anders Arnborger har både boll- och råkoll.
Det utlovade regnet kommer först på eftermiddagen dag två men nu värmer Palmasolen gott. Här Stefan Winström med partnern Bernt Andersson vid baslinjen.
Micke och Anders Arnborger går igenom matchupplägget. Till höger passar Christer Lundberg på att få iväg några sms.
Det räcker inte med att vara bra på tennis. Samspelet måste funka också. Här räddar Gunnar Malmström returen.
Bra där. Tobi Cardell med uppkast ovanför bildytan.
Mellan matcherna kan man simma sig i form. Räcker inte det finns det massage och spa-behandlingar för ömma leder och muskler.
Publiken är uppmuntrande och positiv. Alla vet ju att de själva snart står på banan igen.
Jens Miöen fokar hårt på förstapriset; en klocka från sponsorn Sjöö Sandström. Men andrapriset är för båda handlederna; ett par manschettknappar i form av tennisracketar från Rey Urban.
Roligt att gilla sin partner även efter matchen. Här två glada spelare: Thomas Wallén och Tobi Cardell.
Nej Kalle Rosengren och Johan Brummer, man får allt knyta sina skosnören själv!
Sportklubbägaren Mikael Landström är glad och tillfreds. Och har all anledning att vara det. Två lyckade tennisturneringar har just avslutats med klubben som värd.
Anders Arnborger och Johan Saxon känner att det ligger något i luften. Det här är inte en kamp mot tiden utan en fajt för klockan.
Pang! Där satt den. Oliver Hildebrandt hoppas slippa en retur på sin hårda serv.
Inbjudande. Palma Sport & Tennis Club by night.
Färdigspelat! Efter två dagars spel gäller Palmas nattliv för alla som orkar. Glada klockvinnarna Anders Arnborger och Johan Saxon vet nu exakt när det är dags att gå hem ikväll. Spelare på bilden: Jens Miöen, Mikael Arnborger, Bernt Andersson, Johan Brummer, Jonas Bengtsson, Kalle Rosengren, Otto Sauer, Gunnar Malmström, Per Östensson, Anders Arnborger, Johan Saxon, Oliver Hildebrandt, Johanna Arnborger, Stefan Sandqvist, Fredrik von Oelreich. Sittande från vänster, Christer Lundberg, Tobi Cardell, Thomas Wallén, Stefan Winström. Saknas på bild: Stefan Lundgren, Carlos Baque, Craig Mullan.
På Bar Cubas tak. Dags för välförtjänta, och rymliga(!), Gin&Tonics.
Inte vilka dussinsimmare som helst i poolen i kväll: Henri Leconte, Mats Wilander, Mikael Pernfors och Mansour Bahrami.