Annons

Annons

Sitewide generic

16-18 december 2016

Shoan-Panahi-534.jpg

Shoan Panahi, ny delägare hos Hannes Snellman

Advokatbyråns unge dirigent

Blott 34 år gammal blir Shoan Panahi ny delägare hos advokatbyrån Hannes Snellman. Shoan Panahi är specialiserad mot Private Equity och M&A och han berättar för Realtid att han nu ser en ny tendens på transaktionsmarknaden.

Vid årsskiftet tar 34-åriga Shoan Panahi plats i delägargruppen på advokatbyrån Hannes Snellman.

Shoan Panahi är Private Equity- och M&A-specialisten som har ett förflutet i Blåvitt, IFK Göteborg.

Att arbeta som jurist har vissa likheter med att spela fotboll. Shoan Panahi förklarar:

– I näringslivet liksom i lagsporten måste man förhålla sig till att man är en del av något större. Samtidigt som ens egen del räknas är den enskilda insatsen inte värd särskilt mycket om man inte har med sig hela laget.  Laget består av alla – receptionisten såväl som specialisten.

På en byrå, liksom i fotbollen kan inte alla vara anfallare eller mittfältare. Man behöver även backar och målvakt.

– Jag var målvakt i Blåvitt. Det var rätt val då, men nu när jag spelar fotboll försöker jag ta mig an en ny roll och vara speldirigent. Juristrollen passar mig bra, eftersom jag inte är så extrovert som person. Med åren har jag lärt mig att ta mer plats, men jag föredrar fortfarande att hålla mig i bakgrunden och dirigera i det tysta.

Shoan Panahi är specialist inom Private Equity-investeringar och M&A-transaktioner, bolagsrättsliga frågor samt obestånds- och insolvensjuridik.

– Jag är intresserad av affärer! Transaktioner ser jag som något värdeskapande. Som jurist försöker man addera värde i en affär och även vara smörjmedlet genom att hitta konstruktiva lösningar i situationer där utgångsläget verkar vara låst. Parterna vill nå ett gemensamt mål, så det är en positiv anda till skillnad från till exempel straffrätt eller uppslitande tvister inom familjerätt. Det finns en positivitet i att göra affärer och det är det som gör det så roligt att jobba med affärer.
 

Affärer

Nyligen var Shoan Panahi delaktig i två transaktioner inom ”Food & Beverage”.  

Den ena transaktionen var PE-fonden General Atlantics investering i Joe & the Juice. General Atlantic blev då storägare vid sidan av Valedo. General Atlantic har tidigare investerat i bland annat Airbnb, Alibaba, Klarna, Tory Burch och Uber. Hannes Snellman företrädde Valedo.

Den andra transaktionen var den belgiska PE-fonden Verlinvests och det kinesiska investeringsbolaget China Resources förvärv av Oatly. Hannes Snellman företrädde Verlinvest och China Resources.

– Transaktionerna ligger i tiden med rådande hälso- och livsstilstrender, men även i förhållande till trenderna på transaktionsmarknaden.


Transaktionsmarknaden

– Så som transaktionsmarknaden ser ut idag kan man säga att det är säljarnas marknad. Det innebär att konkurrensen ökar om tillgången och detta driver upp priset.

På den nordiska marknaden ser Shoan Panahi nu andra aktörer än vad han vanligtvis brukar se.

–  På den nordiska transaktionsmarknaden ser vi trenden att internationella aktörer med en annorlunda investerings- och avkastningsprofil går in. Det är inte ovanligt att  syftet är att ingå någon form av partnerskap, för att skapa en gynnsam plattform för  fortsatt global expansion på nyckelmarknader, till exempel USA och Asien. Ett exempel på detta är investerarna i Oatly-affären. Många traditionella PE-fonder har en investeringsprofil som går ut på att man ska skapa tillväxt, för att efter 5-7 år göra en exit. Att somliga kan betala ett högre pris och har en annorlunda investeringsprofil pressar upp priserna, vilket gynnar säljarna. Som köpare måste man i vissa fall utforma sin köpmodell på ett mer kreativt sätt.

Det råder ett relativt lugn och en stabilitet på marknaden nu, berättar Shoan Panahi. Efter Lehmankraschen 2008 var marknaden osäker, men den har återhämtat sig bra. Det beror till stor det på att förhållandena är gynnsamma med låg ränta och god tillgång på kapital. Att vi nu omges av osäkra omvärldsfaktorer behöver enligt Shoan Panahi inte bara vara något negativt.

– Osäkra omvärldsfaktorer kan vara till godo, eftersom det balanserar ut i övrigt gynnsamma förhållandena. Det kan bidra till en sund återhållsamhet.
 

Annons

Annons

Förväntningar på delägarrollen

På frågan vilka förväntningar Shoan har på delägarrollen svarar han att arbetet troligen inte kommer att bli så mycket annorlunda jämfört med hans arbete idag.

– Jag leder team nu med stöd av seniora kollegor. Det kommer jag också att göra som delägare. Skillnaden blir att det ställs högre krav på att ta ett större ansvar för hela verksamheten och att ansvara för att generera affärer när man är delägare. Jag känner mig väl förberedd. Min kollega Jan Jensen, som är en av de mest framstående transaktionsjuristerna i Norden, är lite av en mentor för mig och ett värdefullt bollplank.

Shoan Panahi hoppas att han kommer att göra ett avtryck och skapa något nytt i rollen som delägare hos Hannes Snellman.

– Jag vill fortsatt involvera mig i byråns positiva utveckling i Norden. Min ambition är att Hannes Snellman hela tiden ska utvecklas och förbättras. Man är inte bättre än sin förra match och kan inte heller leva på gamla prestationer. Byrån har gjort många transaktioner sett till antalet medarbetare. Vi har haft möjligheten att företräda klienter i många transaktioner som faktiskt resulterat i genomförda affärer.

Hannes Snellman kommer att utöka sin verksamhet förutspår Shoan Panahi.

– Vårt huvudfokus är på transaktioner och tvister. Under senare tid har vi kompletterat vårt erbjudande med eminenta IP-specialister och arbetsrättsspecialister. Inom tre år tror jag att vår positition i Norden är ännu starkare. Vi skyndar långsamt.


Vad är en bra jurist?

– En bra jurist är prestigelös, kommersiell, pragmatisk och lösningsorienterad.
 

Är det en beskrivning av dig själv?

– Det är en ambition av den jag vill vara.


Vilka utmaningar möter du i ditt arbete?

– Jag är en ung person i en relativt konservativ bransch. Utmaningen ligger i att hitta rätt tonläge, rätt ordval och rätt plats när man till exempel befinner sig i en förhandling med många äldre personer som har lång erfarenhet. Här kan senioritet spela en viktig roll. Det gäller att känna av stämningen och att inte utmana på ett sätt som blir kontraproduktivt.


Vad gör du på fritiden?

– Jag letar aktivt efter en bra hobby! På det privata planet ligger fokus på min hustru Amanda, vår nyfödda dotter Chloé och vår hund Louis. Mitt arbete ser jag som en livsstil. Jag räknar inte antal timmar, utan har jag mycket att göra så gör jag det. Det sätt som jag arbetar på innebär ändå en stor frihet för mig, eftersom jag kan dra iväg på en weekend när det inte finns lika mycket arbete. Helt plötsligt kan det smälla och affären går live. Det är det som är charmen med mitt yrke!

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Lyx på torra land – nedslag på världens största båtmässa

Realtid Helg tog ett tidigt morgonflyg till Düsseldorf för att under en helg trampa däck, sukta lyx och drömma sig bort till öppna hav och trygga hamnar. Båtmässan är världens största med över 1800 utställare i 17 hallar. Här är ett litet axplock av sådant vi gillade.
Handgjorda båtar och hemsnickrade loggor hänger inte sällan ihop. Trots märkliga bokstavsformer blir det stiligt. Mycket beroende på högklassiga material och extrem finish.
Definitiv sisu. Finska XO 360 sägs vara född i den stränga finska skärgården. Förmodligen vintertid under bistra förhållanden. Tuff, snygg och stark.
Hermes Speedster by Seven Seas. Marknadsförs av yacht-tillverkaren Seven Seas som en sexig, lyxig och ekonomisk daycruiser. Toppar 45 knop.
Hermes Speedster. Hur mycket mer klassisk Porschekänsla kan det bli på sjön?
D-Boat. En nätt, ultramodern speedster. Bara 5,5 meter lång men det går att sova två här då bredden är 2,3 m; nästan halva längden. Besökaren bakom ratten verkar inte ha några problem att se sig som ägare till den här lilla dyrgripen.
Bronson 34 är nominerad i klassen Power Boot 2017. Bara kromglittret i ankare och för förför.
Här Bronson 34 från sidan. Snygg och proper. Och snabb.
Dags för objekt för lite rymligare plånböcker. Princess 35 m, byggd på varvet i Plymouth. Staden har ca 250 000 invånare och Princess är den största arbetsgivaren. Många av hantverkarna kommer från släkter som byggt båtar i många generationer.
Gin & Princess. Plymouth Gin var Royal Navy’s officiella Gin i över 150 år. Nu har stadens ginproducent och största båtbyggare gjort gemensam sak. Hantverkarna på varvet har sett till att ginflaskor med glas och tillhörande attiraljer fått en lika lyxig inramning som yachternas ägare och gäster. Bara denna lilla smäckra låda går säkert loss på priset för en normal daycruiser. Skål!
De stora yachternas inredningar drar åt det glansiga, polerade, hårdlackade hållet. Kostar det ska det synas i glas, krom och genomlyst marmor. Smakfullt? Beror på vem du frågar.
Snyggast på super-yachterna är oftast de praktiska detaljerna. Här glittrar ankarspelet på en Princess 35. Personal som håller det här blankt och skinande ingår i konceptet.
Ännu en typografiskt egensinnig logga. Här applicerad på sidan av Schweiz motsvarighet till klassikern Riva; mahognycruisern Boesch. Båtbyggandet började på 1920-talet i Kilchberg vid Lake Zurich. Hantverket är enastående och priset därefter. Mycket vackrare blir det inte.
Snygg så snålvattnet rinner till. Boesch, invented for life – at sea!
När man ser hantverket i en Boesch inser man varför prislappen är hög. Det här är trots allt detaljer som inte syns när båten är klar.
Schweiz flagga gör sig bra mot mahogny och krom.
Fransk provokatör. Men ska du hävda dig i Troppan måste du sticka ut om du inte är längst och störst. Tricoloren funkar också fint som båtflagga.
Man får anta att den här franska värstingen har en stark pipa så mullret hörs i hela Saint Tropez.
Det är alltid en god idé att beställa en modell innan man bestämmer sig.
Drömmer du om en Riva? I väntan på bonus, lönehöjning eller arv kan du börja båtresan på mindre fot. Bokstavligen. Mini-Rivor byggda av Kiade, märkets officiella modellbyggare hamnar på mellan 5-15 000 kr.
Alla detaljer i autentiska material. Ibland vill man bara bli liten som en tesked.
Italienska charmhålan Porto Fino i fonden för fina modeller från Kiade.
En flytande holländare. Märket startades av yacht-lackeraren och båtentusiasten Derk Bonsink som skapade det han själv inte kunde hitta på marknaden. Modern och välbyggd med inslag av nostalgi och klassiska linjer. A good paint job, får man förmoda.
Svenska klassikern, nylanserade Hallberg-Rassy 44, hade inga problem att locka besökare. En riktig havsmaskin med sköna linjer som blandar traditionellt och ultramodernt. Så här ska en segelbåt se ut! För tankarna, åtminstone mina, till tidigare Swan-båtar.
Nyast först! Hallberg-Rassy 44 leder med en noslängd.
En annan favorit, holländaren Sturier Dutchman 52. En motorjakt med vackra linjer och en sparsmakad men påkostad interiör. Motsatsen till megajakternas lite kitschiga superlyx.
Sturier Dutchman 52. Hemtrevligt i salong och styrhytt. Gott om plats för baksätesförare. Fotograf Buster Bark tar en paus från plåtandet.
I masterhytten sover man säkert gott. Sturier Dutchman 52 är rymlig och väldisponerad med gott om plats för gäster och deck hand. Påkostat utan att vara pråligt.
Michael Gregoric förklarar konceptet Seafaring 44. Ari Jukkola från AriBoats, märkets svenske återförsäljare, berättade att han drog öronen åt sig när han först hörde talas om båtmodellen; ett okänt slovenskt båtmärke. Men han lät sig snabbt övertygas av både konstruktion och grundare.
Tysk premiär för slovenska Seafaring 44. Intresset var stort och besökarna många.
Öppna ytor. Seafaring 44 bjuder på 360 graders utsikt.
Seafaring 44, Flybridge. Motortrålaren kommer även i modellerna Coupe och Trawler.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Utgivningen av boken Fingerprint - the story

Utgivningen firades på Tändstickspalatset den 26 januari. Författarna Per Agerman och Karolina Palutko Macéus presenterade boken för gästerna.
Cecilia Wennerholm, advokat Apriori Law, med affärsmannen Per Taube.
Ida Karlbom, Unikon Rainware, Per Danielson, CCO IDG, och Marianne Olsson, konsultexpert.
Caroline af Ugglas, vice vd Svenskt Näringsliv.
Peter Benson, ekonomijournalist.
Ekonomijournalisten Jenny Hedelin och Pia Grahn, vd Regi.
Lisa von Garrelts, Life Science Sweden, och Niklas Svensson, Expressen.
Henrik von Sydow, Carnegie.
Författaren och journalisten Bernt Hermele.
Erik Zsiga, JKL.
Cecilia Ljung, skådespelare, och Lena Ahlström, vd Ledarstudion.
Thomas Vinell, ordförande Realtid Media.
Therese Stenlund, produktspecialist Johnsson & Johnsson, och Helena Gustafsson, marknadschef Damernas Värld.
Sanna Gernandt, first impression manager Lundqvist och Lindqvist, berättade om den nya klubbsatsningen på Tändstickspalatset.
Johan Macéus, TV4 Nyheterna, Jessica Sandberg, advokat, och Jonas Nyström, Intrum Justitia.
Jon Åsberg, ekonomijournalist.
John Bark, RQ Partner, med systern Molly Bark.
Ida Hansson Brusewitz, redaktör Dagens Industri, Maria Ottoson, redaktör Stockholms Stadsmission, och Andreas Henriksson, redaktör Realtid.se.
Peter Svensson, grundare Baltic Spot.
Stina Liljekvist och Pelle Lundh, Skandia.
Sven-Otto Littorin, Serio Group.
Affärsvärldens Helene Rothstein och Calle Froste.
Per Henricsson, chefredaktör Elektroniktidningen, och Birgitta Forsberg, Dagens Nyheter.
Intellectas ordförande Richard Ohlson och Claes Dinkelspiel, ordförande Nordnet.
Uppmärksamma åhörare, bland annat John Bark och pr-konsulten Boo Ehlin.
Karolina med legendariske börskommentatorn Sven-Ivan Sundqvist.
Radioprofilen Titti Schultz gratulerade.