Annons

Annons

Sitewide generic

Hedgefonden Zenit lägger ner

Sveriges första hedgefond stängs när Brummer Multi-Strategi löser in sina andelar.

Zenit Asset Management, Sveriges första hedgefond, lägger ner efter nästan 20 års verksamhet.

Beslutet tas på grund av att Brummer Multi-Strategy, fondens största andelsägare, planerar att lösa in alla sina andelar den 29 februari.

Brummer har i samband med detta också beslutat att lösa in sina andelar i fonden Canosa, som bolaget varit investerat i sedan 2013.

Annons

Annons

Zenits avkastning har varit 14,1 procent sedan starten men har de senaste tre åren haft en genomsnittlig avkastning om 2,9 procent. Zenits och Canosas marginalbidrag till Brummer Multi-Strategys genomsnittliga avkastning har varit svaga och båda är för närvarande underviktade.

– BMS beslut att lösa in hela sina investeringar i Zenit och Canosa grundar sig på helhetsbedömningar, där vi bland annat kan konstatera svaga marginalbidrag till BMS avkastning under de senaste åren, säger BMS förvaltare Klaus Jäntti i en kommentar.

Hedgefondjätten Brummer ska före årsskiftet istället investera i en ny hedgefond som just nu håller på att etableras. Talarium Capital ska fokusera på europeiska aktier och förvaltas från London.

– Vi är glada över att kunna välkomna Marko Soldo och hans team till gruppen. Marko har en gedigen erfarenhet av aktieurval och kommer närmast från rollen som portföljförvaltare på Millennium Capital och dessförinnan från GMT Capital där han byggde upp europakontoret. Fonden förväntas bidra till BMS riskjusterade avkastning, kommenterar Klaus Jäntti.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons