Annons

Annons

Han sätter miljardportföljen på börsen

Platzer siktar på notering i december.

Fabian Hielte, vd för Ernström & C:o, blir ordförande i ett börsbolag före jul om allt går enligt plan.

Det är Göteborgsinriktade fastighetsbolaget Platzer som formellt har ansökt om en notering efter en längre tids spekulationer.

"Under förutsättning av dels nödvändiga godkännanden erhålls från NASDAQ OMX Stockholm och dels marknadsförhållandena, förväntas börsintroduktionen fullföljas i december 2013", skriver Platzer i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

I samband med noteringen planeras en nyemission av B-aktier på 500-600 miljoner kronor. Aktierna kommer att erbjudas svenska och internationella institutioner samt allmänheten, enligt bolaget.

– Den planerade börsintroduktionen är en viktig milstolpe för Platzer i vår strävan att skapa en långsiktig plattform för vår tillväxt. Bolaget blir publikt och mer välkänt, vilket ger bättre tillgång till kapitalmarknaderna och till en bredare bas av svenska och internationella aktieägare, säger Platzers vd P-G Persson i en kommentar.

Även om det långt ifrån handlar om något rekordbelopp är det den första fullfjädrade börsnoteringen på mycket länge.

Hansbanken är huvudansvarig för noteringen med ABG Sundal Collier som Co-lead manager. Catella är finansiell rådgivare till bolaget.

Platzer avslöjar inga värderingar i dagsläget. Bolaget hade vid utgången av tredje kvartalet en fastighetsportfölj värderad till 6,3 miljarder kronor med en belåningsgrad på 66 procent.

Bolagets huvudägare är Ernström & Co via bolag som kontrollerar 10 miljoner röststarka A-aktier. Familjen Hielte/Hobohm kontrollerar vidare även 19,2 miljoner B-aktier.

Länsförsäkringar i Göteborg och Bohhuslän samt Brinova Fastigheter är också storägare och de enda övriga innehavarna av A-aktier.

Länsförsäkringars lokala vd Ingemar Larsson samt Catenas vd Gustaf Hermelin sitter i styrelsen, liksom Collectors vd Lena Apler och Volvos tidigare chefsjurist Eva Persson.

Platzer målsättning är att fortsätta bygga en fastighetsportfölj i Göteborgsområdet med fokus på kommersiella objekt. På måndagen tillkännagav bolaget förvärv av fastigheter totalt värda 796 miljoner kronor från Skanska och Axfast. Köpen är villkorade av att en börsnoteringen genomförs som planerat.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons