Annons

Annons

Han jagar de mest förmögna

Valbays nya vd Anders Ekborg har 100 "kundkluster" att ta hand om. Nu ska family office-konceptet växa ytterligare.

Nedmonteringen har inget att göra med att Skatteverket trycker på för att öppna upp banksekretessen i Luxemburg:

– Haha. Nej, det handlar om att effektivisera vår verksamhet. Det finns ingen anledning att ha en svensk placerad i Luxemburg och göra samma som vi gör på hemmaplan. Båda kontrolleras av Finansinspektionen, vilket ställer krav på vår compliance-verksamhet och då är det lättare att hantera den hemifrån, säger Anders Ekborg, ny vd på Valbay sedan två veckor tillbaka.

Han är ingen duvunge precis. Han kommer närmast från börsnoterade investmentbolaget Traction där han inte bara har varit bolagsjurist utan även chef för venture-gruppen.

Annons

Annons

Idag sitter 35 personer på Valbay och Anders Ekborg är inte den enda nyrekryteringen för bolaget. Ny är också finanschefen Tomas Ståhl och inte minst Henrik Ancarcrona, som har ett förflutet som framgångsrik förvaltare av Riddarhusets tillgångar:

– Han har drivit en egen förvaltning i form av HINC Asset Management, men även om vi köper verksamheten är det inte så att Riddarhusets medlemmar per automatik följer med till oss. Men det är självklart att han känner folk i den sfären, säger Anders Ekborg.

50 miljoner krävs

Idag förvaltar Valbay cirka 4-5 miljarder kronor fördelat på cirka 100 kundkluster, vilket kan röra sig om alltifrån familjer till grupper av investerare.

Normalkunden har minst 50 miljoner kronor i så kallad balansomslutning att tillgå, det vill säga summan av olika tillgångar oavsett om det gäller båtar, hus eller reda pengar. Det händer även att Valbay plockar in kunder med 20 miljoner i balansomslutning, men där går gränsen.

– Det är väl inte så att vi stänger dörrren om man har 20 miljoner kronor, men det måste ju finnas ett värde i att anlita oss, säger Ander Ekborg.

Enligt Anders Ekborg är Valbay lite av en one-stop-shop där man inte bara erbjuds renodlad kapitalförvaltning, utan även rådgivning kring alltifrån bolagsstrukturer och skattefrågor till testamenten. Bland annat är en av Sveriges ledande skatterådgivare Cecilia Gunne verksam vid företaget:

– Det var det som kändes lite spännande med bolaget. Det vill säga att det även erbjuder en lite större lösning för grupper av individer.

Inte helt oväntat vill han inte gå in på vilka klienter bolaget har. Han berättar däremot gärna att planen är att växa framöver. Men det är inte så att Valbay behöver sitta och kallringa till potentiella kunder. Affärerna kommer i regel in via kontakter:

– Vi har naturligtvis ett antal identifierade personer vi vill få in som våra kunder, men dessa får vi i regel in på annat sätt, säger Anders Ekborg.

Hur vill inte gå in på hur mycket han får betalt i nya vd-jobbet:

– Jag klarar mig, men det är inga fantasisummor vi talar om. Det handlar om vanlig lön, en rörlig del och bonus om det går väldigt bra, säger Anders Ekborg.

Han tycker att bonusdiskussionen i media är felriktad. Dels ger man sig på vd:arna, men det är ändå styrelsen som sätter lönen, dels tycker han att bonusbegreppet har blivit något urvattnat:

– Det handlar om att man får mer eller mindre bonus. Men i min värld får man bonus när man har gjort något riktigt bra, säger Anders Ekborg.

Elaka tungor sade att ni köper er ett tillstånd av FI genom förvärvet av HINC Asset Management hur ser du på detta?

– Det fungerar inte så att man kan köpa ett bolag och få ett tillstånd på köpet. FI gör en ny prövning, säger Anders Ekborg.

Du har ju en namne – skådespelaren. Några spännande förvecklingar att tala om?

– Det finns bara två Anders Ekborg i Sverige så det är klart att folk har ringt fel och att post har kommit fel. Men jag minns en episod på Undici efter fotbolls-VM där skådespelaren Anders Ekborg var orolig för att hans beställningar hamnat hos mig.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons