Annons

Annons

Sitewide generic

KINNEVIK534.jpg

Cristina Stenbeck och Ramsay Brufer
Cristina Stenbeck och Ramsay Brufer

"Han har en annan erfarenhet"

Ramsay Brufer, ägare i Kinnevik och ledamot i bolagets valberedning, om att Tom Boardman tar över ordförandeposten efter Cristina Stenbeck.

– Jag ser inte det här som ett avhopp. Jag ser det som att hon gör en förändring i ett bolag som alltid har överraskat och förändrats, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta och ledamot i Kinneviks valberedning, om att Cristina Stenbeck lämnar över klubban i Kinneviks styrelse efter tio år.

Uppgav hon något skäl för er i valberedningen när hon kom med beskedet?
– Man kan säga att motivet helt enkelt är att frigöra tid att kunna koncentrera sig på de här andra bitarna. Nu har hon suttit tio år som ordförande och tycker väl kanske att det räcker nu.

I en intervju med SvD Näringsliv säger du att den nya ordföranden Tom Boardman "är driven och har en annan pondus att vara ordförande". Är driv och pondus något som du menar att Cristina saknar alltså?
– Absolut inte, absolut inte. Men han är 66 år och hon är 38 år så det är klart att han har en annan erfarenhet, det kanske är ett bättre ord än pondus. Han kommer inte att vara drivande i sin ordföranderoll på det sätt som Cristina har kunnat vara som huvudägare, engagerad på ett sätt som bara hon kan vara. Utan han blir mer en ordinarie styrelseordförande, om än väldigt engagerad - för det kommer han att vara. Det var det jag menade.

Annons

Annons

Tom Boardman
Tom Boardman
Foto: Kinnevik

Ramsay Brufer tror att omstrukteringen i Kinneviks styrelse kan vara av godo för bolaget, då Cristina Stenbeck under sina år som ordförande i viss mån har suttit på dubbla stolar.

– Alla ordföranden har mycket jobb, men Kinnevik är en grupp av företag som kräver extra mycket. Hon har varit otroligt engagerad under de här tio åren och suttit i flera av styrelserna tidigare. Det har gjort att hon verkligen har blivit spindeln i nätet och då tror jag att det är bra att man försöker dela upp jobbet helt enkelt. Hon kommer nu ikläda sig ägarrollen mycket tydligare och kan då agera som största ägare för bolagets bästa och för det hon drivs av, nämligen att titta på nya marknader och nya bolag, säger Ramsay Brufer.

Stenbecks stora driv och engagemang har i viss mån gjort att Kinneviks vd, Lorenzo Grabau, har hamnat i skymundan - något som Ramsay Brufer nu hoppas kommer att förändras.

– Han (Lorenzo Grabau, reds anm.) är vd och han ska vara vd fullt ut. Så rollerna blir tyligare nu när inte huvudägaren också är ordförande, säger Brufer.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons