Annons

Annons

Sitewide generic

Han är Carl Freers nya högra hand

En 44-årig svensk affärsman dömd för ekonomiska brott är Carl Freers nya partner i Gizmondo II.

NEW YORK Carl Freer är på gott humör när Realtid.se:s USA-korrespondent Hans Sandberg träffar honom tillsammans med utredaren James Hunt och den svenske företagaren Mikael Ljungman på ett hotell i SoHo den 5 februari. Hunt har flugit in för att fråga Ljungman om en del transaktioner mellan Ljungmans företag och Gizmondo Europe, vilka hängde kvar efter att han avslutat utredningen om Tiger Telematics och Gizmondo. Han säger att han fick tillfredsställande svar på alla sina frågor och att saken är utagerad.

Mikael Ljungman är expert på mobila kommunikationer och samarbetar med bland annat Freers företag Blowfish Works. Mikael Ljungman fälldes efter Gizmondo-kraschen för skattebedrägeri och bokföringsbrott och dömdes till bland annat näringsförbud, en dom han anser var djupt orättvis och snart kommer upp för omprövning i Svea hovrätt.

Ljungman ska denna vecka besöka Kina tillsammans med Ian Murphy från Plextek för att gå igenom produktionsprocessen för den nya Gizmondon.

Annons

Annons

– Mikael är min ”Co-Pilot” i detta projekt. Han har varit en helt oersättlig tillgång och sett till att vi löst frågan om tillverkning i Kina. Många aktieägare kommer att han mycket att tacka honom för, för det skulle aldrig ha gått utan vår kinesiska tillverkare och var skulle jag ha fått 300 miljoner dollar från för att köpa komponenterna, säger Carl Freer.

Hur går det då med nylanseringen av Gizmondo? När jag träffade Carl Freer den 29 oktober sade han att Gizmondo skulle vara ute i maj och att bredskärmsversionen skulle komma mot slutet av året, men han medger nu att det var alltför optimistiskt räknat.

Den nya versionen av Gizmondo kommer att ha en mer avancerad version av det specialchip nVidea tog fram åt Gizmondo. Tekniken för augmented reality (AR) har enligt Freer förbättrats radikalt och blivit mycket mer realistisk. Han försäkrar också att de fixat problemet med batteriet, vilket inte var batteriets fel utan hade att göra med programvaran.

På frågan om han nu ligger rätt i processen, svarar han att han uppriktigt sagt inte kan ge ett exakt svar, därför han inte vet. Det är många trådar som måste knytas samman.

– Allt talar för att vi ligger rätt, men jag vet inte innan vi har koll på alla frågor rörande fabriken och tillverkningen. Det jag kan säga, är att vi kommer att ha produkten mot slutet av 2008, men jag kan inte säga om det blir i tredje eller fjärde kvartalet, säger Carl Freer, som ännu inte vill avslöja namnet på den kinesiska tillverkaren i Shenzhen i Kina.

– Vi har en högst ovanlig relation med den kinesiska tillverkaren och måste respektera deras önskan. De vill inte göra några uttalanden innan de är klara med sin plan för lanseringen på den kinesiska marknaden. Om det inte var för att vi hade denna relation skulle jag krävt att vi gick ut offentligt med en gång för det skulle betyda mycket för oss. Men vi måste ta hänsyn till dem, säger han.

Tiger Telematics/Gizmondo kommer inte att tjäna något direkt på den kinesiska lanseringen, men de kan däremot komma att få annonsintäkter från Gizmondos Smart-Adds funktion (där hårdvaran subventioneras mot att kunderna tittar på annonser).

Carl Freers strategi för Gizmondo II förefaller mycket mer försiktig än under den spektakulära lanseringen hösten 2005. Han flyger lågt och hoppas tack vare hjälpen från Kina kunna nylansera produkten med hjälp av vad han kallar en ”gräsrotsstrategi”. Först måste han dock få ägarna med sig på en omstrukturering av Tiger Telematics, ett företag som på sikt troligen kommer att smälta samman med eller byta namn till Gizmondo.

Han tror inte att det ska bli särskilt svårt att övertala styrelsen och noterar att han några av hans forna fiender, däribland den brittiske finansmannen Joe Marten – som hotat stämma honom och var med och försökte driva ut honom ur Xero Mobile – grävt ned stridsyxan.

Det råder för övrigt fred mellan Blowfish Works och Xero Mobile, enligt Freer. Realtid.se har försökt få detta bekräftat från Xero Mobile, men har inte fått något svar när detta skrives.

Men den största kvarnstenen runt Carl Freers hals är trots det dåliga namn han och Gizmondo fick genom kraschen och kunkursen vintern 2005/2006. Han upprepar att hans framgång i att rentvå sitt namn ytterst hänger på att han lyckas i sitt projekt, men han har också tagit hjälp av pr-firman Sitrick, som är specialister på att hjälpa företag och individer som hamnat i blåsväder. Det var Sitrick som rekommenderade honom att ta kontakt med en seriös journalist och nu håller firman på att arrangera en turné där Carl Freer ska resa runt och prata på en lång rad tekniska universitet.

– Jag kommer att vara en väldigt upptagen man under detta år, skrattar Carl Freer.

Hans Sandberg

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons