Finans Nyhet

”Hade en möjlighet att förändra juristbranschen”

Taggar i artikeln

Creades
Sven Hagströmer. Foto: CreadesSven Hagströmer. Foto: Creades
Sven Hagströmer är ordförande liksom ägare av Biovestor. Foto: Creades
Publicerad

Tekniklösningar för juridikbranschen – "jurtech" – är på uppgång och lockar externa investerare. Finansmannen Sven Hagströmer berättar om sitt ägande i Avtal24, som han liknar vid investeringen i Avanza på 90-talet.

Fintech har vuxit fram som ett hett segment för investerare – både för privata och större aktörer – som vill tjäna pengar och förändra en bransch.

På sistone har även möjligheterna att investera i tekniklösningar för juristbranschen vuxit, även om de tillfällena alltjämt inte är i närheten av lika många som inom fintech.

Ett av de allra tydligaste så kallade "jurtech"-bolagen är Avtal24, som erbjuder digitala juridiktjänster med fokus på avtalsrätt, där bland annat finansmannen Sven Hagströmer sedan en tid tillbaka har gått in med kapital.

Annons

– Det liknade på många sätt min investering i Avanza för 20 år sedan. Det var fintech, och det här är "jurtech". Jag tänkte att det här kan vara nästa bransch där man kan få de enklare uppgifterna digitaliserade, så att man kan öka produktiviteten på samma sätt som man har gjort i finansbranschen. Min tanke var att Avtal24 hade en möjlighet att förändra juristbranschen, säger Sven Hagströmer.

Redan 2010, när Avtal24 letade efter extern finansiering genom att presentera sin idé i SVT:s program Draknästet, nappade Sven Hagströmer.

Han investerade i bolaget direkt och fem år senare sköt han till ytterligare kapital.

Annons

– Bolaget hade överlevt de tuffa första åren och det hade börjat lossna på kundsidan, så jag tyckte att det kändes kul att kunna visa att jag tror på dem, säger Sven Hagströmer.

Har du varit en aktiv ägare?
– Nej, personligen har jag varit en passiv ägare. Det har blivit en del support när det har behövts, men jag har inte suttit i styrelsen.

Ägandet i Avtal24 är en av Sven Hagströmers privata investeringar, genom bolaget Biovestor, till skillnad från de innahav han har inom ramen för Creades.

Annons

– Jag gör de mindre investeringarna privat, men jag vill egentligen ha allting i Creades, säger han.

Hagströmers investering i fintech-appen Tink, som SEB nyligen gick in med 36 miljoner kronor i, var från början ett privat innehav.

– Creades fick köpa Tink-aktierna till inköpspris, det vill säga till 64 procents rabatt. De investeringar som går omkull tar jag hand om och de som blir bra får Creades till inköpspris, det är en ganska bra affärsidé tycker jag, säger Sven Hagströmer.

På längre sikt tänker han sig att även innehavet i Avtal24 ska bli en del av Creades.

– Jag tycker att det principiellt vore bättre ifall Creades tog över min investering om det skulle bli aktuellt med en större investering, säger Sven Hagströmer.

Magnus Stein, vd för Avtal24 och en av bolagets två grundare, är nöjd med Sven Hagströmers ägande.

– Jag är väldigt tacksam över att ha en investerare med de kunskaper som Sven står för, säger han.

Magnus Stein
Foto: Avtal24

Han delar även uppfattningen att det finns stora likheter med den resa som Avanza gjorde på 90-talet och 00-talet.

– Vår affärsmodell är väldigt lik Avanzas, internt brukar vi säga att vi är ett Avanza för juridiken, säger Magnus Stein.

Förutom Sven Hagströmer finns det en rad andra externa finansiärer i bolaget. Största ägare är Industrifonden, men även Bonniers NFT Ventures och ett antal privata investerare äger andelar.

Magnus Stein upplever att de som har investerat i Avtal24, precis som Sven Hagströmer, drivs av en vilja att förändra branschen.

– Alla kände att juristbranschen måste gå att förändra. Vi vill helt enkelt dela med oss av kunskap som juristerna haft patent på alldeles för länge, säger han.

Realtid.se har tidigare skrivit om ett ökat investeringstryck på marknaden för mer renodlade affärsjuridiska rådgivningstjänster – till skillnad från Avtal24:s verksamhet som till stor del bygger på en tekniklösning för branschen – som inte levereras av traditionella advokatbyråer.

En stor drivkraft för investerare i detta segment har också varit viljan att förändra en traditionell och icke-dynamisk bransch.

Sven Hagströmer tror dock att det kommer att vara svårt att locka riskkapital till den typen av bolag, framförallt på grund av att skalbarheten där inte är lika stor som i tech-bolag.

– Det borde inte attrahera riskkapital. Värdet sitter ju i medarbetarna, till hundra procent. De kommer alltid att ha en förhandlingsfördel framför kapitalet, för kapitalet är inte en viktig del. Så det är typiskt en sådan bransch där man inte ska vara kapitalägare. Du kommer inte se mig eller Creades investera där i alla fall, säger han.

Annons