Finans Nyhet

Greps i sin bostad

Publicerad
Uppdaterad

UPPDATERAD Svenska Valutagruppens vd Alfonso Bermudez Granlund begärs häktad. Utredningen kommer att växa, enligt kommissarie Bernt Isaksson.

Olle Blomkvist

Kommissarie Bernt Isaksson, vid investeringsbedrägerigruppen vid Länskriminalen i Stockholm, berättar för Realtid.se hur gripandet gick till:

–Innan vi gick in försökte vi säkerställa att det skulle gå så snyggt till som möjligt, att inte barn drabbas, om det finns hundar. Vi grep Alfonso i hans bostad (i Stockholm) på förmiddagen i måndags, säger Isaksson.

Var han ensam då ni grep honom?

Annons

–Det tänker jag inte säga. Men det har pågått en konkursutredning, så han har förmodligen varit medveten om att någon gång så kommer polisen.

Åklagaren har begärt Alfonso Granlund häktad. Förhandlingar hålls i Stockholms tingsrätt klockan 13 på fredagen. Då måste åklagarna presentera delar av sin bevisning.

Alfonso Granlund var ägare och styrelse för Valutagruppen under hela verksamhetstiden. I mars 2009 försattes bolaget i konkurs.

Annons

På torsdagseftermiddagen publicerade Realtid.se:s Per Agerman en kommentar där han är kritisk mot att polisutredningen mot Valutagruppens bedrägerier blivit en långbänk. Något som får kommissarie Isaksson att gå igång:

–Jag var klart missnöjd med er beskrivning att vårt agerande nu var kopplat till JO:s kritik mot polisens bedrägeriutredningar. Det är en ren spekulation, säger han med eftertryck utan att vara hörbart upprörd.

Varför skedde gripandet nu?

Annons

–Av den enkla anledningen att vi har arbetat upp ärendet. Det har tagit så lång. Vi har haft mängder av rättshjälpare ute i världen. Vi har också haft ett åklagarbyte.

Berndt Berger kom in som ny åklagare efter årsskiftet när Håkan Roswall gick vidare.

– Men ett år är ingen lång tid för en sån här utredning.

–Utredningen av Valutagruppen startade i en annan utredning, säger Bernt Isaksson och syftar på den efter konkursade Proverum. Och utredningen var först på EBM och Citypolisen innan den kom på vårt bord.

Minuten efter att Isaksson sagt att ett år inte är en lång tid, säger han:

–Okay, det är lång tid, men att gripandet av Alfonso skulle vara kopplat till att vi skulle behöva göra någon pr-kupp är helt fel. Vårt ärende har ingen koppling till slö handläggning av bedrägeriärenden som JO tar upp. Vi utreder internationella bedrägerier och är helt frånkopplade från de bedrägerier JO tittat på, säger Bernt Isaksson.

–Vi hade Proverum i röret. Och vi öppnade Valutagruppens affärer som investeringsbedrägeri. Om investerarnas pengar har kastats ut på den internationella arenan så kan det också vara grov förskingring. Det kan också röra sig om trolöshet mot kunderna, att bolaget missbrukat sin ställning mot kunderna. Det finns en del alternativ.

Ser du anhållandet som ett genombrott?

–Anhållandet är en effekt av att vi har arbetat upp all den information från konkursutredningen och ett tjugotal målsägare som vi har hört. Det är ett väldigt komplicerat ärende när det rör sig om ett investeringsbedrägeri vid diskretionär förvaltning. Vi måsta vikta informationen och bedöma vad det innebär att Valutagruppen haft ett rätt så öppet mandat.

I utredningen har polisen arbetat intimt med Finansinspektion. Vilken slutsats man kommit fram till vill inte Isaksson gå in på: om Valutagruppen bedrivit verksamhet som är tillståndspliktig eller endast krävt registrering.

Har ni samarbetat med internationell polis?

– Ja, det här ärendet går i flera steg. Det är en del av en större utredning, säger Isaksson och syftar på Proverum-utredningen.

–Proverumutredningen startade vi vid årskiftet 08/09, och kopplingen är ingen annan än värdeppapershandel. Proverum sålde amerikanska OTC-aktier, för vilket det krävs tillstånd.

Hur ser personkopplingarna ut mellan Proverum och Valutagruppen?

–Det kan jag inte uttala mig om. Jag kan säga att det finns intressanta beröringspunkter mellan de här två bolagen, och det är därför vi har det på vårt bord.

Vart leder spåren?

–När det gäller Proverum så är det London. Proverum var en aktad värdepappershandel helt enkelt, men så fanns det en liten del med ett fåtal inblandade, med internationella papper där man kan ifrågasätta om det var något som det fanns en marknad för.

Är det aktuellt med att efterlysa andra inblandade i Valutagruppen-bedrägerierna?

– Valutagruppen har köpt guld. Men vi ska utreda om guldet har lånats ut eller om det bara är riggat. Så svaret på din fråga är beroende på om vi hittar fler inblandade, det vill säga motparter.

Har ni säkrat några av de försvunna miljonerna – i form av cash, konton eller guld?

–Det tänker jag inte uttala mig om nu. Vår huvuduppgift är att jaga rätt på den här investeringen som många svenskar är blåsta på. Och eftersom det är så pass mycket utredning kvar så vill jag inte besvara den frågan.

Så är det din uppfattning att utan hans aktiva roll så hade inte bedrägerierna ägt rum?

–Alfonsos bolag är förutsättningen för bedrägerierna. De har sålt produkterna i det här bolaget.

– Under det här året, som många tror att vi inte gjort något (med adress till Realtid.se:s Per Agerman), har vi naturligtvis försökt att ha koll på alla som kan tänkas vara inblandade i den här frågan. Så vi har korn på dem. Det är en massa guld på drift – och vem kan sitta och trycka på det? Så inför gripandet av Alfonso har vi gjort lite förberedelser.

Så nu kan det gå fort?

–Ja, nu rullar tåget, avslutar Isaksson.

Alfonso Granlunds advokat Filip Rydin avböjer för närvarande att kommentera frågor som rör hans klient.

Annons