Finans Nyhet

Grant Thornton frias från miljardskadestånd

Publicerad

Revisionsfirman slipper betala de 1,8 miljarder kronor som det norska elbolaget Troms Kraft krävde i en stämningsansökan.

Idag kom domen i det uppmärksammade skadeståndsmålet mot revisionsfirman Grant Thorntons verksamhet i Sverige, och revisorn Elisabeth Simonsson, där det norska elbolaget Troms Kraft stämde motparten på närmare 1,8 miljarder kronor.

Stockholms tingsrätt beslutar att fria Grant Thornton och Elisabeth Simonsson från allt skadeståndsansvar då käromålen ogillas.

Troms Kraft ska betala ersättning för rättegångskostnader till Grant Thornton och Elisabeth Simonsson.

Annons

Grunden till stämningsansökan var att Troms Kraft menade att Elisabeth Simonsson, som var ansvarig för revisionen av Troms Krafts svenska dotterbolag Kraft & Kultur mellan 2003 och 2010, inte uppmärksammade de förluster som dotterbolaget gjorde under perioden.

Troms Kraft menade att årsredovisningarna för perioden återspeglade en "år för år vinstgivande verksamhet", detta trots att Kraft & Kultur i själva verket gått med förlust ända sedan 2002.

Bolagets förluster uppmärksammades först 2011 och ledde till att det norska moderbolaget tvingades gå in med 2 miljarder kronor för att rädda Kraft & Kultur från att gå i konkurs.

Annons

Troms Kraft menade att Elisabeth Simonsson hade brutit mot god redovisningssed "genom att inte i tillräcklig grad granska Kraft & Kulturs årsredovisning, bokföring och förvaltning".

Troms Kraft hävdade vidare att Simonsson varit oaktsam vid revisionen och därmed orsakat Troms Kraft skada.

Tingsrätten slår fast att det "har förekommit omfattande felaktigheter i posten upplupna intäker i Kraft & Kulturs årsredovisningar under de år som Elisabeth Simonsson varit revisor".

Annons

Orsaken till felaktigheterna, slår tingsrätten fast, är dock att företrädare för Kraft & Kultur manipulerat räkenskaperna och de Excel-filer som lämnades till revisorna för beräkning av posten upplupna intäker.

Elisabeth Simonsson bedöms därför inte ha brutit mot god redovisningssed. Tingsrättens bedömning grundar sig först och främst på att de manipulerade Excel-filerna på goda grunder kunde antas komma från bolagets eget faktureringssystem.

"Revisorn har beräknat posten upplupna intäker rätt – värdet överensstämmer i huvudsak med Kraft & Kulturs årsredovisningar – men beräkningen har skett på ett, på grund av manipulationer av bolagets ledning, felaktigt underlag", skriver tingsrätten i sin dom.

Kraft & Kulturs vd under den period som stämningsansökan gällde, Boris Benulic, dömdes för exakt ett år sedan till tre och ett halvt års fängelse och fem års näringsförbud för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott, med anledning av just den manipulation av underlaget som tingsrätten refererar till.

Huvudförhandlingen i skadeståndsmålet mot Grant Thornton och Elisabeth Simonsson ägde rum i Stockholms tingsrätt och pågick i 55 dagar. Förhandlingarna startade den 14 september förra året.

Troms Kraft företräddes av advokaterna Peter Danowsky och Andreas Eriksson vid Danowsky & Partners Advokatbyrå.

Grant Thornton och Elisabeth Simonsson företräddes av advokaten Henrik Bielenstein vid Kastell Advokatbyrå.

Annons