Finans Nyhet

Granit Fonder satsar på grön hedgefond 

Publicerad
Uppdaterad

Granit Fonder har rekryterat Ulf G Erlandsson till rollen som Head of Fixed Income samt förvaltare för den gröna fixed income-hedgefonden som håller på att sättas upp. "Det måste till mer än bara gröna obligationer om fixed income ska ta sitt ”ansvar” för att mota koldioxidutsläpp" säger han till Realtid.

Miriam Istner-Byman

Förutom att vara Head of Fixed Income samt förvaltare för den gröna fixed income-hedgefonden kommer Ulf G Erlandsson även förvalta inom Granits Global Credit Opportunity fond som kommer att ha en ännu mer framåtlutad hållning till avkastning och risk än den gröna fonden.

Vad är det som lockar med Granit Fonder?

– Dels lockar det att arbeta i en liten organisation där beslutsvägarna är korta. Granit Fonder har precis som jag konstaterat att likriktningen bland svenska obligationsfonder är väldigt stor och att det finns ett utrymme att fylla med nya typer av fonder. Jag tycker att Granit Fonder idag är en av de mest intressanta aktörerna på den svenska marknaden med en unik mix av gedigen kompetens, nytänkande förvaltning och entreprenörsanda, säger Ulf G Erlansson och fortsätter:

Annons

– Sedan så känner jag nuvarande Head of Fixed Income, Sean George, mycket bra sedan hans dagar som handlare i New York. Vi kompletterar varandras kompetenser väldigt väl: USA och Europa, high-yield och investment grade, kvantitativ och fundamental analys, doktorshatt och boxningshandskar, om man får skämta. Kreditvärlden är inte större än att när man hittar någon med toppkompetens som man matchar väl med, så ska man ta tillfället i akt. Det är ännu mer sällsynt att det händer i Stockholm, så därav lockelsen med Granit. Sean kommer ta rollen som CIO när jag kommer in.

Kan du berätta om den nya fonden som du ska ansvara för?

– Tanken till formatet för den här fonden har vuxit fram under en längre tid. Jag började förvalta gröna obligationer som en del av den bredare obligationsportföljen på AP4 under 2013. Även om den delen av portföljen har vuxit snabbt så får man en känsla av att det måste till mer än bara gröna obligationer om fixed income ska ta sitt ”ansvar” för att mota koldioxidutsläpp. Vi måste få till skiften av finansiering över hela företagsobligationsspektrumet, inte bara inom de rent gröna delarna.

Annons

Ulf G Erlandsson berättar vidare att det har varit slående hur mycket förvaltning inom det gröna området som saknar fokus på det som faktiskt investerare vill ha, förutom positiv miljöpåverkan, det vill säga avkastning. Som exempel anger han att en av de största obligationsemissionerna i svenska kronor förra året var en grön obligation. Man fick betala 100,495 för en obligation med 0 procent i kupong, det vill säga inga kupongbetalningar, som återbetalas till kursen 100 efter 4,5 år (-0,17 procent årlig ränta). Jag vet att det kan ”fungera” inom vissa delar av institutionella mandat, men någon Warren Buffet-trade är det inte!

– Jag formaliserade de här tankegångarna i artikeln: ”Credit Alpha and CO2 reduction” där jag visar jag hur man kan integrera gröna obligationer med andra koldioxidreducerande strategier och hur man på AP4 kunnat göra detta med en överavkastning mellan 4–5 procent per år i en portfölj med låg risk. Tanken med fonden är att med bas i det här så kallade ECOBAR-systemet ska man både generera hög avkastning men också en större positiv miljöpåverkan än man gör i mer passiva mandat. Slutligen vill vi vara en stark röst på marknaden, både genom metodutveckling och genom att faktiskt hålla efter en del mindre önskade beteenden från marknadsaktörer, sådant som lätt dyker upp i omogna marknader.

Ser du några intressanta trender inom ditt område?

Annons

– Den extremt varma arktiska vintern illustrerade det som klimatmodellerna tydligt visar: de största temperaturförändringarna på jorden kommer att ske i de nordliga delarna av norra hemisfären. Det vill säga här. När den här insikten sjunker in hos policymakers så kommer det ske massiva omprisningar av fossila ”tillgångar” och teknik som inte är kompatibla med koldioxidreducering. Och det i sin tur kommer att påverka finansiella priser.

Tittar man på mer tekniska trender på den gröna marknaden finns ett behov av att investerare skulle kunna ta mer komplex risk, såsom asset-backed securities, berättar Ulf G Erlandsson.

–  Förhoppningsvis förflyttas investeringsreglementen, exempelvis hos AP-fonderna där en sådan debatt faktiskt pågår just nu, så att man kan bidra med dylik finansiering. Men det tar tid att bygga humankapital och system för sådana tillgångar, så förändringarna behöver komma förr snarare än senare. En tanke med en fond som den Granit Fonder avser erbjuda är att den ska kunna agera i dylika ”frontier”-markets fram till dess att institutionerna klarar av att komma in i dem på allvar.

Ulf G Erlandsson kommer närmast från AP4 där han arbetade som seniorportföljförvaltare i den globala makroförvaltningsgruppen. Innan dess arbetade han som en kvantitativ kreditstrateg vid Barclays Capital i London.

Han tillträder sin nya tjänst i augusti.

Annons