Finans Nyhet

Goldman: Finns fortfarande stöd för tillväxt

Taggar i artikeln

Goldman Sachs
Goldman SachsGoldman Sachs
Goldman SachsBild: Wikimedia Commons
Publicerad

Marknaden upplever fortfarande tillväxt men expansionen är i slutskedet vilket skapar större rörelser. Då behövs en mer dynamisk förvaltning, enligt Goldman Sachs.

Realtid.se

Den globala tillväxten är skral samtidigt som centralbankerna fortsätter med sina försök att stimulera finansmarknaderna och uppnå en viss stabilitet. På vissa håll har det uttryckts flera gånger att marknaderna, trots det, förlorat förtroendet för centralbankernas förmåga att stabilisera och att de låga räntorna bara spär på en redan problematisk situation.

– Det behövs mer förtroende för den ekonomiska miljön. Men jag undrar hur mycket centralbankerna skadat det förtroendet genom att vara fortsatt negativa i sina tillväxtprognoser, sa Bank of Montreal Global Asset Managements aktiechef för Europa David Moss i en intervju med Realtid.se i veckan.

Goldman Sachs Asset Management har dock en annan åsikt i frågan och tror snarare att förväntningarna på fortsatta stimulansåtgärder är för höga. Det säger två toppförvaltare på bankens Global Portfolio Solutions Group i ett möte med Realtid.se.

Annons

– Tittar vi på hur många gånger marknaderna återhämtat sig det senaste året och värderingarna så tycker inte jag att det visar en miljö utan stöd för tillväxt, säger portföljstrategen Anders Nielsen.

– Det är inte tillräckligt uppskattat hur mycket stöd för tillväxt den fiskala policyn faktiskt gett. Vi har gått från stora åtstramningar i Europa och budgetåtstramningar i USA till en miljö där den fiskala policyn inte bara är neutral utan till och med väldigt expansiv. Det har redan gett skjuts åt tillväxten och gör det samtidigt svårt att öka effekten framöver, säger han.

Nielsen och kollegan Shoqat Bunglawala håller dock med om att avkastningen från traditionella tillgångsklasser som aktier och obligationer är lägre än förr. Men det är en konsekvens av olika marknadscykler och vilken del av cykeln vi befinner oss i nu. Det är fortfarande en expansiv fas som dock är i slutskedet. Därför förekommer tillfälliga släng av volatilitet, menar Bunglawala.

Annons

– Därför ser vi att institutionella investerare nu tittar allt mer på nya dynamiska sätt att förvalta sina portföljer, sådana som minskar aktierisken och tittar bortom traditionella obligationer för den riskförebyggande delen. 

Den mest uppenbara utvecklingen av institutioners rörelser och intressen sett ur Goldman Sachs erfarenhet är att de mer och mer tittar på alternativa strategier som momentum (bygger på att utnyttja rådande pristrender som investeraren tror fortsätter eller avbryts under en viss period) och volatilitet, enligt Bunglawala.

Därför slutskedet av en expansiv fas rätt tillfälle att tillämpa mer dynamiska förvaltningssätt. När avkastningen var högre riskerade man att gå miste om fortsatta uppgångar om man skalade ner exponeringen, men avkastningen är generellt lägre nu och den risken mindre, menar Nielsen.

Annons

– Men det finns flera faktorer som orsakar turbulens på marknaden så om du drar en en viss position tillfälligt nu är chansen därmed större att du kan köpa tillbaka billigare vid en period av utflöden. Timing har blivit mer attraktivt, säger han.

När det gäller synen på de mer traditionella tillgångarna är Goldman Sachs ganska positiva om aktier och då främst i Europa. Nu haussar man också tillväxtmarknader mer men är selektiva i sitt urval.

– Vi är medvetna om de kortsiktiga riskerna och potentiella effekter av exempelvis en svagare tillväxt i Kina eller ett fortsatt tryck på oljepriset. Därför gillar vi Indien till exempel, som har en mindre exponering mot Kina, är en oljeimportör och gynnas därför av ett fall i oljepriset samt har en tydlig reformagenda, säger Bunglawala.

Inom det räntebärande segmentet föredrar Goldman Sachs krediter och undviker långa statsobligationer.

– Federal Reserves räntepolicy är under våra förväntningar med tanke på tillväxten i USA och sett till Europa pekar statsobligationernas avkastning på en för pessimistisk syn på den europeiska tillväxten. Därför har vi gått kort i exempelvis långa tyska obligationer, avslutar Shuqat Bunglawala. 

Annons