Annons

Annons

Sitewide generic

"Gillar att investera i marknader när ingen annan vill"

Vostok Emerging Finances gör sin första investering i Brasilien samtidigt som landet skakas av ekonomisk och politisk kris. "Vi är inte okunniga vad gäller de politiska frågorna och makrofrågorna men läget är tillräckligt bra", säger bolagets vd David Nangle.

Idag stängde investmentbolaget Vostok Emerging Finance sin första investering i Latinamerika och aviserade att brasilianska låneförmedlaren Finanzero stöds med 1,2 miljoner dollar. VEM satsar på fintech i tillväxtmarknader och söker strukturell tillväxt, i stället för att fokusera för mycket på makro- och politiska frågor, säger investmentbolagets direktör David Nangle till Realtid.se.

– Vi gillar tillväxt och möjligheter som kommer från en stor befolkning. Brasilien har det och en väldigt klar strukturell förändring med människor som skiftar från offline till online och det finns i landet ett väldigt stort fokus på finansiella tjänster som går online, säger han.

Samtidigt genomgår Brasilien både en politisk korruptionsskandal och en av landets värsta finansiella kriser men sådana lägen påverkar inte Vostok Emerging Finance och hur bolaget letar efter investeringsmöjligheter. Tvärtom kan det vara ett bra tillfälle att utveckla bolag, menar Nangle.

Annons

Annons

– Vi är inte okunniga vad gäller de politiska frågorna och makrofrågorna men läget är tillräckligt bra för att man ska kunna utveckla bolag. Det är exits man vill göra i bättre marknadslägen.

– Om jag var investerare i publika aktier så skulle jag nog tycka att det var svårt att gå in nu. Men som en private equity-investerare är det här ett bra läge att göra investeringar på en femårshorizont för att man bygger ett bolag när ingen annan gör det. Det är något vi har erfarenehet av från till exempel Ryssland och Afrikaländerna. De här marknaderna går i cykler, det är en dålig sådan nu men det kommer inte alltid att vara så. Alla tillväxtländer har problem men det hindrar inte tillväxten i fintech-, finans- och e-handel, säger Nangle.

Det som lockade med FinanZero var att VEM sett liknande tjänster växa på andra nycklemarknader som till exempel Sverige, där Nangle lyfter fram Lendo som ett bra exempel.

– Allt fungerade, från människorna, marknaden till konceptet. Vi gillar att investera i marknader när ingen annan vill det. Då är det ett utmärtkt läge att bygga bolag.

Investeringen görs i samarbete med svenska Webrock Ventures, som själva tog kontakt med VEM med möjligheten. Partnerskap är ett vanligt arbetssätt för investmentbolaget, som även gjorde sitt eget due dilligence-arbete, menar Nangle.

Fokus nu är på utvecklingen i Brasilien men avgörande för avtalet var att kunna ta FinanZero ut i andra länder i Latinamerika framöver.

– Man måste kunna gå innan man springer och Brasilien är en stor marknad, samt en nyckelmarknad sett till Latinamerika generellt så på kort sikt lägger vi fokus där. Men den stora planen är att rulla ut detta i andra länder också. Huruvida vi börjar med Mexiko, Colombia eller Argentina återstår att se, säger Nangle.
 
 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons