Annons

Annons

Sitewide generic

Gick i vd-tankar

Swedbanks avgående CFO Göran Bronner övervägde att kandidera till vd-posten efter Wolfs sorti. Han ångrar delvis de kritiserade fastighetsaffärerna. Men de hade ingen betydelse för hans beslut. "Jag har försökt korrigera det och avyttrat fastigheter", säger han till Realtid.se.

Göran Bronner medger att han grunnade på om han skulle kandidera till vd-posten i Swedbank, efter att Wolf fick sparken. Men han landade i slutsatsen att han saknar lust och energi att axla den rollen.

– Det är klart att jag funderade på det. Jag har varit på banken i sju jätteroliga  år. När Wolf försvann så abrupt så var ett av alternativ att räcka upp handen och kandidera till ny vd och ett annat att fortsätta som CFO med annan vd, eller att sluta. Jag valde det sistnämnda alternativet, säger Göran Bronner till Realtid.se.

Varför ville du inte kandidera till vd- posten?

Annons

Annons

– För att bli vd måste man ha energi, lust och vilja och det kräver ett långt engagemang. Jag har varit CFO i sju år nu och känner att jag inte hade den tändning som krävs och jag har jobbat mycket. Det  är otroligt krävande att vara CFO. Man  måste vara tillgänligt i stort sett 24/7.

– Men jag har trivts jättebra i min CFO- roll. Jag tycker om siffror och vd-rollen innehåller mycket annat som inte får igång min drivkraft.  

Bronner betonar att de kritiserade fastighetsaffärerna, som han och Swedbanks förre storbolagschefen Magnus Gagner-Geber ägnade sig åt vid sidan av sitt ordinarie arbete på banken, inte haft någon inverkan på hans avgång.

– Det har inte spelat någon roll för mitt  beslut. Jag har känt att jag följt regelverket, men missbedömt perceptionsbilden, det vill säga att jag har kunnat misstänkliggöras, säger Göran Bronner till Realtid.se.

Han tillägger dock att han gjort en del investeringar som han i efterhand ångrar.

– Men jag har försökt korrigera det och avyttrat fastigheter. FI har tillsyn på institutioner och de ser nu  över Swedbanks interna regelverk. De utreder inte Göran Bronner, fortsätter han.

Vad är du mest stolt över under din tid som Swedbanks CFO?

– Swedbank har en fantastiskt fin balans- och resultaträkning. När vi reser i  Europa så får vi höra att vi är en av  regionens bästa banker ur ett finansiellt perspektiv.

Vad ska du göra istället?

– Jag ska hjälpa Birgitte Bonnesen och  Anders Sundström att få till en bra  överlämning. Vad som händer därefter har jag inte bestämt än. Jag håller alla  dörrar öppna.

På styrelseordförande Anders Sundströms presskonferensen i februari – där det bland annat tillkännagavs att Wolf var brottsmisstänkt – så stod Göran Bronner vid Sundströms sida. Och många trodde att Bronner skulle vara kvar i Swedbank.

SvD Näringsliv uppgav dessutom i dag måndag att analytiker och investerare i London och Stockholm informerats om att Bronner skulle sitta kvar. Men Bronner viftar bort det påståendet.

– Det har aldrig getts några löften och jag har aldrig gett några löften. När  Wolf blev uppsagd fanns det ett stort informationsbehov bland aktieägarna och i våra möten med dem kunda vi ge hela bilden som tidigare inte kommit fram i media, vilket ledde till att kursen stabliserades kursen, säger Brommer som en förklaring till hans och Sundströms rundresa kort efter Wolfs avgång.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons