Finans Nyhet

Gam-varning på börsen

Publicerad

Hemlighetsfulla fondbolaget GEM hjälper finansiellt ansträngda börsbolag med kapital. Men vad kostar egentligen kalaset?

Amerikanska Global Emerging Markets (GEM) är just nu räddaren i nöden för ett fleral svenska noterade bolag. Bara det senaste året har GEM tecknat finansieringsavtal med ASTG, Mavshack, Metallvärden, QBank, Smart Energy och US Energy Group.

Bara i nämnda bolag handlar åtagandet om över 500 miljoner kronor från GEM:s sida.

Upplägget kan liknas vid ett ramavtal där GEM förbinder sig att vid vissa förutsättningar portionsvis gå in med pengar under en längre period, exempelvis tre år. Nyheten om att ett GEM-avtal är i hamn ses ofta som något positivt på marknaden men studeras de närmare detaljerna blir frågetecknen desto fler.

Annons

En stor del av frågorna kring GEM beror på att informationen till aktieägare och övriga marknaden är mycket knapphändig.

Studerar man de olika bolagens pressmeddelanden kan man se att avtalen med GEM ofta är skräddarsydda för varje bolags situation, men genomgående gäller att GEM alltid tecknar sig med rabatt mot snittkursen (ofta 90 procent av priset på marknaden). Varje finansieringsrunda är också kopplad till ”den genomsnittliga handelsvolymen” på marknaden.

Mycket talar för att GEM och bolaget tillsammans styr emissionsvolymen utifrån omsättningen på marknaden. Det är vad som i det dolda händer under denna process som verkar vara centralt i hela GEM:s affärsupplägg.

Annons

Enligt Realtids research kräver GEM i vissa fall att få låna aktier av bolagets huvudägare för att därefter sälja dessa över marknaden. Det är denna försäljning som ligger till grund för hur mycket pengar som det kapitalbehövande bolaget kan få in i varje runda.

GEM tecknar sig därefter i steg två för samma antal aktier som de lyckas sälja men med den avtalade rabatten. De nya aktierna återlämnas sedan till huvudägaren, bolaget får sina pengar och GEM kan räkna hem en säker arbitragevinst.

Det finns varianter på temat, i vissa fall får GEM exempelvis rätten att teckna optioner till låg kurs som kan lösas ut under hela finansieringsprogrammets löptid.

Annons

Att en storägare ingått avtal med GEM syns oftast inte i kommunikationen till marknaden. I veckan spred dock Mavshack lite ljus över upplägget då bolaget meddelade att man bryter med GEM.

Beskedet kom bara två månader efter att Mavshack tecknat ett 300-miljonersavtal med GEM. Enligt Mavshack görs detta sedan bolaget under sommaren fått en ny huvudägare. Denna nya huvudägare vägrade nämligen att gå in som avtalspart gentemot GEM.

Kopplingen mellan GEM och en huvudägare framkom inte i den ursprungliga pressreleasen men bekräftas alltså av Mavshack nu i efterhand.

”Avtalet med GEM förutsätter att största aktieägaren är avtalspart … När GEM presenterade de närmare villkoren som FRED skulle bli bunden till som största aktieägare valde FRED att inte ingå detta avtal”, skriver Mavshack.

Realtid har inte lyckats få fram mer information om vad dessa villkor innebär men bilden stämmer med andra källors uppgifter om att GEM-finansieringen kräver tillgång till låneaktier som kan säljas på marknaden.

Är detta upplägg något som GEM använder sig av som regel väcks redan här en rad frågor om likabehandling mellan aktieägare och hur upplägget påverkar handeln och prissättningen på börsen.

Problemet är att de exakta detaljerna inte är kända för marknaden. Det gäller också om det finns andra fördelar för GEM som löpande avgifter eller andra ersättningar inbakade i paketet.

En annan fråga är om trycket på säljsidan påverkar aktiekursen negativt på sikt eller om detta vägs upp av att bolagen får in nya pengar som kan främja verksamheten?

Mot bakgrund av att bolagen har ett stort kapitalbehov kanske GEM-modellen är bra för alla inblandade parter, men hade övriga ägare verkligen gått med på upplägget om de känt till alla detaljer? Och vilka risker tar egentligen GEM?

Eller omskrivet: är GEM egentligen en GAM som skor sig på finansiellt pressade bolag?

I exemplet Mavshack så anser bolaget att GEM-avtalet inte längre är något att ha. Man tror sig istället kunna finna ”mer attraktiva finansieringslösningar” på marknaden. Med tanke på Mavshacks problematiska situation säger det en hel del om villkoren i GEM-avtalet.

Vet du mer? Hör gärna av dig!

Per Agerman

…är chefredaktör på Realtid.se och återkommande krönikör.

Om GEM

Global Emerging Markets (GEM) grundades 1991 och har kontor i New York, Paris och Hongkong. Enligt den egna hemsidan har GEM:s olika fonder och investeringsstrukturer tillgångar värda 3,4 miljarder dollar. Investeringar har gjorts i 65 länder.

Annons