Finans Nyhet

Full strid om .nu-domänen

Publicerad

Pär Brumark angriper Bill Semich och Per Darnell.

Toppdomännamnet .nu har visat sig vara en guldgruva för affärsmannen och ägaren, Bill Semich, på grund av succén i Sverige. Men det få vet är att den lilla Stillahavsön Niue i nio år försökt få rättigheten till namnet. Företrädare från landet anser att Semich har lurat dem och inte följt avtalet mellan parterna. Nu vill svenska konsultbolaget Minus00.com med Pär Brumark i spetsen hjälpa Niue.

Det finns runt 120.000 domännamn med .nu. av dessa räknas cirka 90 procent användas av svenskar. Ägare av Nudomains är den amerikanska stiftelsen IUS-N som sköts av affärsmannen Bill Semich.

När internet stod i sin linda var Bill Semich redaktör för en it-tidning. Han följde utvecklingen med intresse och insåg snart att det fanns pengar att tjäna på domännamn. Och 1997 fick han genom sin stiftelse rättigheterna till domänen .nu.

Annons

Vad ett toppdomännamn innebar var svårt att förstå för det lilla landet Niue men strax efter att de skrivit en avsiktsförklaring med Semich insåg de vad som hänt och tog kontakt med amerikanen Gerald McClurg, som är toppdomänexpert. Men då ville Semich inte lämna domänen till landet.

– Nu är det nio år sedan som de tog kontakt med mig och sedan dess har vi försökt att lösa tvisten mellan Semich och landet. Vi har även försökt att tala med ICANN som numera administrerar toppdomänerna men de har hittills inte varit beredda att ge Niue rätten. Vi har lagt in förfrågan kring omförhandlingar i frågan ett antal gånger, men av någon konstig anledning läggs fallet hela tiden längst ned på listan, säger Gerald McClurg till Realtid.se.

Enligt Pär Brumark, känd sedan tidigare för Realtid.ses läsare och Gerald McClurg, har skapandet och hanteringen av toppdomännamnen varit minst sagt tvivelaktigt. Från början rådde fullständig anarki samtidigt som internet växte snabbare än vad någon kunnat ana.

Annons

De menar att Semich lovade att ön skulle få 25 procent av intäkterna som toppdomännamnet skulle ge. Han skulle bygga ut internet genom ett Wifi-nät på den lilla söderhavsön och se till att de fick datorer. Ett avtal som till viss del var muntligt men till andra delar var skriftligt. Wifi-nät blev visserligen byggt och det är gratis för befolkningen det vill säga de 1.700 personerna som bor där. Men i dag fungerar nätet dåligt och måste rustas upp. De intäkter som domännamnet gett Semich har befolkningen inte heller sett till.

Många i landet ser fortfarande domän-namnet .nu som en nationell tillgång och anser sig i dag lurade av den amerikanska affärsmannen. Och nu försöker omvärldsbevakaren Pär Brumark och Minus00 hjälpa dem.

– Niue vill veta vart pengarna som de borde ha fått har gått. Det står mycket i pressmeddelanden om hur bra det går för .nu men då borde landet även fått ta del av de pengarna. Vi har försökt att förhandla med Bill Semich men som det ser ut nu så drar han bara ut på tiden, säger Pär Brumark till Realtid.se.

Annons

Enligt Pär Brumark har Bill Semich tjänat minst 400 miljoner kronor på domänen.

– Det här är ren digital imperialism. Intäkterna från domänen skulle innebära oerhört mycket för den lilla Stillahavsön. Landet är absolut inget u-land men deras BNP skulle flerdubblas om de fick rätt till sin toppdomän. I dag försörjer sig landet sig på kokosnötter och fiskerätterigheter och utöver det lever de på bidrag från Nya Zeeland. Niue är fortfarande ett självstyrande territorium med egen regering, under Nya Zeeland, säger Pär Brumark.

Per Darnell är representant för .nu i Sverige och har tidigare varit vd för den svenska toppdomänen .se. Darnell hävdar att allt har gått enligt reglerna. Det stämmer att USA:.s regering skapat flera domännamn som följde beteckningar som FN har till de olika länderna i världen. Meningen var att domänerna skulle representera de olika geografiska områdena. I princip delades alla dessa ut till privatpersoner och ICANN blev den som tillsist administrerade toppdomänerna.

– När Bill Semichs stiftelse fick toppdomännamnet .nu var kravet bland annat att det skulle finnas någon representant i landet Niue och att en viss del av överskottet skulle gå till internetanvändandet i landet. Inget avtal behövdes egentligen göras med landet men Semich skrev en avsiktsförklaring och han har byggt upp ett Wifi-nät där. Dessutom har han skänkt en del datorer till skolorna. Men att 25 procent av intäkterna skulle gå till landet är felaktigt. Niue har kanske fått runt 6 procent av intäkterna genom utbyggnaden av nät och annat och det är givmilt, säger Per Darnell.

Efter ett samtal med Semich backar ock Darnell och säger att stiftelsen snarare investerat minst 15 till 20 procent av omsättningen på Niue.

Själv var Per Darnell inte med på den tid då Semich ingick avtalet med landet. Han erkänner att han helt enkelt litar på att det Semich sagt till honom.

– Varför skulle en stiftelse eller affärsman lämna ett domännamn som han äger till en liten ö, när han tjänar pengar på detta, bara för att Niue anser att domänen är deras. Nieu har aldrig ägt domännamnet .nu och än så länge har Niue inte sagt upp den avsiktsförklaring som parterna skrivit. Jag vet att han som är ansvarig för telekombolaget på ön varit arg. Men det var när han insåg att han inte fick in så mycket intäkter eftersom ö-borna slutade att använda fax och istället började använda e-post, säger Per Darnell.

Sedan runt tre månader tillbaka har Pär Brumark och hans konsultbolag Minus00 fått mandat från Niue att driva förhandlingen med Semich. Bland annat har Toke Talagi, en representant från Niues regering varit här i Sverige i samband med samtalen och träffat Brumark och hans partners. Men även om förhandlingarna hittills varit resultatlösa så har Pär Brumark, Gerald McClurg och regeringen i landet hoppet kvar.

– Man får inte tappa hoppet. Jag har hjälpt fler länder med detta. Bland annat har jag hjälpt Kenya och de har få sitt domännamn. Det tog bara några månader och parterna kom överens. Problemet för Niue är att det är ett så litet land. De har inte råd med en rättegång däremot så har Semich stora ekonomiska resurser. Det som skulle kunna hjälpa oss är om användare i Sverige reagerar på det som har hänt och vill hjälpa landet, säger Gerald McClurg och fortsätter.

– Det är viktigt att förstå att Niue är jätteglad att Sverige har haft nytta av domänen och de vill inte på något sätt skapa problem för landet. Svenskarnas användning av domänen skulle snarare hjälpa landet, säger Gerald McClurg.

Pär Brumark hoppas på att kunna säkra servrarna och annat som ligger i Stockholm, och säger sig inte har några tankar på att tjäna pengar. Det handlar snarare om att ge domänen till ön eller att Semich uppfyller avtalet utan hot om avbrott i nätet på ön. Hot som tidigare använts för att sätta press på Niue.

Per Darnell som är Nudomains Svenska representant menar samtidigt att Pär Brumark snarare vill tjäna pengar på fallet.

– Det här handlar om en liten nation som blev lurade och nu vill ha tillbaka det som de bör få i olika avtalsformer. Niue kan inte försvara sig ekonomiskt eller infrastrukturellt, säger Pär Brumark.

ICANN

• ICANN är den internationella organisation som övervakar alla världens toppdomäner.

• Runt 1997 och 1998 skapade ICANN flera toppdomäner som byggde på alla ländernas beteckning i FN.

• Enda kravet för att få en domän var i stort sätt att de skulle ha någon representant i landet och att viss del av överskottet skulle gå till internetanvändandet i landet.

• I stort sätt så drivs inte toppdomänerna av några regeringar utan av stiftelser eller företag.

• I dag finns ungefär 120 000 .nu-domäner. Nära 90 procent av dem finns i Sverige.

Annons