Annons

Annons

Sitewide generic

FN:s miljöguru anklagas för klipp på utsläppsrätter

Dr Rajendra Pachauri, chef för FN:s klimatpanel, anklagas nu för att ha gjort sig en förmögenhet på sina band till företag som handlar med utsläppsrätter.

Det rapporterar engelska tidningen Telegraph.

Dr Rajendra Pachauri har kallats för ”världens ledande klimatforskare” av engelska tv-kanalen BBC.

2007 tog han emot Nobels fredspris, tillsammans med Al Gore, som representant för FN:s klimatpanel.

Annons

Annons

Telegraph rapporterar nu att Dr Pachauri har egna affärsintressen i organisationer som investerat miljarder dollar i bolag som är beroende av klimatpanelens rekommendationer.

Bland bolagen märks banker, olje- och energiföretag samt fonder som investerar tungt i handel med utsläppsrätter och ”teknologi för ett hållbart samhälle”. Miljöekonologi väntas omsätta biljoner dollar årligen inom en snar framtid, skriver Telegraph.

Förutom att alltså vara chef för FN:s klimatpanel, IPCC, så sitter han också på en räcka stolar som rådgivare till många av de ledande bolagen inom ”klimatindustrin”.

Flera så kallade klimatskeptiker har nu ansatt chefen för FN:s klimatpanel för hans dubbla lojaliteter.

Stephen Fielding, australiensisk parlamentariker och ledare för konservativa Family First Party och Lord Monckton, rådgivare till tidigare premiärministern Margaret Thatcher, har i ett öppet brev ifrågasatt Dr Pachauris dubbla lojaliteter.

Dr Pachauri inledde sin karriär på 80-talet som chef för Tata Energy Research Institute i New Delhi. Organisationen, som numera heter The Energy Research Institute, TERI, grundades av Tata som är Indiens största privata företagsgrupp. Tata äger allt från stålverk och bilföretag till telekom- och försäkringsbolag.

I Storbritannien äger Tata bland annat bilmärket Jaguar och stålverket Corus.

I egenskap av chef för TERI blev Dr Pachauri rådgivare till India Oil, landets störta oljebolag, så sent som år 2003. Han var fram till förra året också rådgivare till Indiens största energibolag, National Thermal Generating Corporation.

2005 startade han GloriOil i Texas, som är specialiserade på teknologi som möjliggör att man utnyttjar oljekällornas allra sista reserver.

1997 blev Dr Pachauri vice ordförande i FN:s klimatpanel och det innebar startskottet för att TERIs, tillsammans med Tata, snabba expansion inom förnybar och miljövänlig teknologi. Bland annat har man investerat cirka 10 miljarder kronor i vindkraftparker.

TERI har också, under Dr Pachauris ledning, snabbt expanderat sin verksamhet till USA, EU och Asien, skriver Telegraph.

Bland annat driver han, tillsammans med Sir John Houghton, ett bioenergi-projekt i Storbritannien som finansieras av EU.

Tata har också en omfattande och världsomspännande handel med utsläppsrätter av koldioxid. En stor del av den här lönsamma utsläppshandeln administreras FN under Clean Development Mechanism, CDM.

I slutet av förra året tjänade Tata över 10 miljarder kronor på sin utsläppshandel, genom att stänga ett stålverk i engelska Redcar och öppna en liknande produktion i indiska Orissa, rapporterar Telegraph.

Men Dr Pachauris externa uppdrag tog riktig fart i och med att han utsågs till klimatpanelens chef år 2002. 2007 utsågs han till exempel till rådgivare till ett riskkapitalbolag i San Francisco som investerar i miljövänlig teknik.

2008 utsågs Dr Pachauri till schweiziska banken Credit Suisse och Rockefeller Foundation energiexpert. Han tog också plats i sedermera krisdrabbade isländska Glitnir banks miljöfond.

Listan kan göras betydligt längre. Dr Pachauris uppdrag som rådgivare har vuxit explosionsartat i takt med han status som världskänd miljökämpe.

Dr Pachauri som gillar att dela ut råd till höger och vänster ligger dock lågt med hur mycket han drar in på alla sina externa uppdrag. Enligt Telegraph rör det sig om ”miljontals dollar”.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons