Annons

Annons

Sitewide generic

Fick sparken – men får behålla bonus

Magnus Gagner Geeber är en så kallad "good leaver". Får cirka 15 miljoner i avgångsvederlag. FI granskar hans och Bronners privata fastighetsaffärer.

I mitten av december fick Magnus Gagner Geeber sparken från Swedbank med omedelbar verkan. Nu avslöjar Dagens Industri att han får behålla eventuell bonus.

Petningen förgicks av att det blivit känt att han gjort privata fastighetsaffärer i mångmiljonklassen. Wolf förnekade dock att uppsägningen skulle ha något med hans affärer att göra.

Enligt Di lämnade Magnus Gagner Geeber också som en så kallad "good leaver" och inte som en "bad leaver".

Annons

Annons

Systemet med "good leaver" och "bad leaver" trädde i kraft när banken införde sitt nya bonusprogram 2010 och det reglerar huruvida en ex-anställd får behålla sin inlåsta rörliga ersättning.

Eftersom Magnus Gagner Geeber stämplas som en "good leaver" har han rätt att plocka ut sin inlåsta bonus.

I december stod det också klart att han får upp till två årslöner i avgångsvederlag. Di uppskattar att det motsvarar cirka 15 miljoner kronor.

Finansinspektionen (FI) har nu inlett en granskning gällande Swedbanks hantering av av Magnus Gagner Geebers och finansdirektören Göran Bronners fastighetsaffärer som bland annat gjorts med bankens kunder, enligt tidningen.

– Vi har begärt in information och granskar om banken har efterlevt de interna och externa reglerna som är kopplade till intressekonflikter. Vi är i början av undersökningen, men sådana här undersökningar ska göras skyndsamt och den har nu påbörjats på FI, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på FI, till Di.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons