Finans Nyhet

Factoringbolag boomar – med ökad risk

Publicerad
Uppdaterad

Allt fler bolag vill sälja sina fakturor för att rädda likviditeten. Men det är inte enbart positivt för factoringbolagen. ”Risken att vi inte får betalt är större än någonsin” säger Michael Forsman, vd för Amfa Finans.

Helene Rothstein

– Att bolag köper upp skulder från uppdragsgivare är en lönsam historia, säger Håkan Meurling på Datainspektionen.

– De kanske köper upp skulderna för tio procent av det nominella värdet. Om de sedan går med på ackord på 50 procent gjorde de ändå en jättevinst, fortsätter han.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje måndag.

Annons

På grund av finanskrisen är likviditeten dålig och ett sätt för bolagen att få klirr i kassan är att sälja fordringar och få betalt samma dag.

– Vi talar om seriösa företag som måste ha pengar till att till exempel betala ut löner med – med en gång.

Men det är inte alla skulder som går att sälja.

Annons

– Eurofinans i Lund sa nyligen nej till att köpa fordringar till Saab eftersom man inte tror att Saab kommer kunna betala tillbaka, berättar Meurling.

Amfa Finans var först med fakturaköp i Sverige. Bolaget drog igång för snart sexton år sedan med huvudägaren Bo Göransson i ryggen, som även grundat Intrum Justitia.

Med vid uppstarten var
Amfa Finans vd Michael Forsman.

Annons

– Sedan vi startade har branschen exploderat. De sista fem åren har det blivit mycket konkurrens, säger
Forsman.

Att efterfrågan ökar beror på att bankerna blivit allt mer restriktiva till utlåning samt att bolag i större utsträckning är i behov av likviditet.

– När bolag får problem med finansiering, slutligen likviditeten tar det stopp i maskineriets pulsåder. Och vi säljer ju faktiskt likviditet.

Tanken för Amfa Finans var att rikta in sig till små och medelstora företag.

– Om du är ett litet eller nystartat företag kan det vara svårt att få låna pengar i bank. Då behövs vi som komplement. Det är därför det har blivit så poppis.

Sedan start har Amfa Finans ökat hela tiden. 2008 var bolagets bästa år med omsättning som ökade med 18,5 procent från drygt 65 miljoner till drygt 77 miljoner kronor.

Samtidigt minskade vinsten med dryga miljonen och hamnade på 19,5 miljoner kronor.

Att efterfrågan på att snabbt och enkelt få likviditet är inte bara positivt för kreditmarknadsbolagen. Problemet, menar Forsman, är att det är en riskfull business. Och i finanskrisens spår ökar riskerna för att fakturor aldrig kan bli betalda.

– De flesta bolag har kopierat oss. Affärsmodellen är lätt att marknadsföra och budskapet är enkelt. Men en del har lagt av eftersom man behöver mycket pengar till en stor buffert. Särskilt nu när riskerna ökar.

Köper ni vilka fakturor som helst? Från Saab till exempel?

– Du hör själv hur det låter. Den frågan skulle inte komma för ett år sedan. Det här är två sidor av samma mynt; Å ena sidan är efterfrågan större än någonsin och andra sidan är risken att vi inte ska få betalt större än någonsin.

Att motverka de ökade riskerna är svårt menar Forsman.

– Det enda man kan göra är att hålla sig uppdaterad. Men ofta sitter vi på gammal information med bokslut. Då får man försöka vara noggrann och göra kreditundersökningar etcetera, säger Michael Forsman.

– Ändå åker vi på stryk då och då.

Michael Forsman tror att de värsta kreditförlusterna ligger framför oss.

– Vi har inte sett effekterna av krisen ännu och det är eftersläpning i saker och ting, säger han.

– Man försöker att ha så mycket koll som möjligt. Det kommer alltid att vara svårt. Under de här 16 åren som jag har hållit på har marknaden aldrig varit så oförutsägbar.

Annons