Annons

Annons

Sitewide generic

Ex-chef på Fingerprint får fängelse

Advokat Hans Strandbergs sista ansträngningar gav inget resultat. Hovrätten väljer att gå på tingsrättens linje och dömer Lars Lundgren för grova insiderbrott.

Lars Lundgren, som satt i ledningen i Fingerprints Cards och var ansvarig för försäljningen på den asiatiska marknaden, döms återigen till 1 års fängelse. Det är Hovrätten för Västra Sverige som valt att gå på tingsrättens linje.

I dag kom slutligen domen mot Lars Lundgren som egentligen skulle ha kommit redan för en vecka sedan. Då bad dock hans försvarare Hans Strandberg att domstolen skulle skjuta upp sitt beslut på grund av nykomna bevis som lämnats in av kammaråklagarna Cecilia Tossmark och Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndigheten. Lars Lundgren lämnade via sin försvarare in en analys av bevishandlingarna men detta räckte inte för en friande dom.

"Hovrätten ansluter sig beträffande skuldfrågorna i allt väsentligt till tingsrättens bedömningar. Den bevisning som tillkommit i hovrätten förändrar enligt hovrättens bedömning inte bevisläget", skriver Hovrätten i domen.

Annons

Annons

Männen dömdes i tingsrätten för att ha gjort eller försökt att göra olagliga insideraffärer vid totalt elva tillfällen mellan april 2010 och mars 2012, i den medåtalade vännens namn eller bolag.

Hovrätten pekar bland annat på fyra affärer som utförts "med en anmärkningsvärd träffsäkerhet" och menar att Lars Lundgren har haft tillgång till sin medåtalades inloggningsuppgifter på Nordnet.

Strax innan en annan handel hade Lars Lundgren mejlkontakt med Fingerprint Cards vd Johan Carlström angående ett "pm som går ut i morgon" och därefter förekom ett telefonsamtal mellan Lars Lundgren och hans medåtalade.

"Dessa förhållanden talar starkt för att det vid detta handelstillfälle rört sig om en insideraffär", skriver domstolen.

Vid sex andra handelstillfällen har affärerna "genomförts med anmärkningsvärd träffsäkerhet" och speciellt då det rört stora affärer i Asien. Domstolen skriver även att det kan uteslutas att insidern varit någon annan än just Lars Lundgren.

Hovrätten skriver slutligen att man kommit fram till att Lars Lundgren och hans medåtalade ska dömas för grovt insiderbrott och försök till grovt insiderbrott.

Domslutet är den samma som i tingsrätten där han dömdes till 1 års fängelse. Samtidigt dömdes hans medåtalade och nära vän till 10 månaders fängelse.

De dömdes även att solidariskt betala drygt 1 miljon kronor som de fått i vinst på sina olagliga insideraffärer. Tingrättens dom står därmed fast.

Domen kan överklagas senast den 11 juni.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons