Finans Nyhet

”Europa är ingen säker mark för investerare”

Taggar i artikeln

Finans Fonder fondförvaltning olja
Publicerad

Carmignac-topp ger sin syn på tillväxt, USA, Eurozonen och varför förvaltaren har en mer konservativ positionering i portföljen sedan några månader tillbaka.

Realtid.se

Franska fondjätten Carmignac har dragit ner sin aktierisk rejält de senaste månaderna. Svagare ekonomisk momentum i världen har lett till en mycket mer konservativ inställning i portföljen, säger Jean Médecin, portföljrådgivare och medlem av Carmignacs investeringskommitté till Realtid.

— Men vår positionering är inte baserad på en prognos där vi tror att en recession är i antågande. Så vi behöver inte vara för negativa om miljön, bara att rättfärdiga vår konservativa hållning idag, säger han.

Den här ställningen skilde sig något från investerarnas, i alla fall i början av året. Investerare väntade sig en accelerering av tillväxten med bas i en återhämtning i Europa och mer tillväxt i USA på grund av en räntehäjning.

Annons

— Det är mycket förvånande att så många var optimistiska i början av året, säger Medécin och utvecklar med att USA:s ekonomi de senaste tre åren knappt vuxit mer än 2 till 2,5 procent och att det är svårt att veta varför alla trodde på en större accelerering av tillväxten.

Samtidigt började många tro att Europa var på väg att återhämta sig då de lägre oljepriserna och låga räntorna skulle ge skjuts åt investeringsaktiviteten. Men Médecin menar att det var väl ambitiöst att tro att Eurozonen skulle växa med två procent medan USA med större medvind knappt nådde högre.

— Eurozonen har visat att den inte är säker mark för investerare. Många sa att man i början av året borde investera mer i Europa och minska tillväxtmarknader och USA men verkligheten är sådan att Eurozonen bevisat att den inte är säker för investerare, säger han.

Annons

Året har hittills präglats av hög turbulens på marknaderna och de senaste månaderna indikerar att en stabilisering inte är i räckhåll. Okonventionell penningpolitik, massiva likviditetsinjektioner av centralbankerna och experimenten med låga räntor bidrar alla till det, enligt Médecin.

— Kapaciteten att minska den här volatiliteten hindras av de här extraordinära penningåtgärderna. Centralbankerna har fortfarande inte slut på ammunition men den stora frågan för investerare är huruvida alla dessa åtgärder kan gynna dem. Jag tror att investerare nu börjat ifrågasätta om centralbankerna med hjälp av det här kan stärka den ekonomiska aktiviteten och nå inflationsmålet. Policierna har misslyckats tidigare och folk börjat nu ifrågasätta centralbankernas makt. Jag ser inte att volatiliteten minskar eftersom vi befinner oss vid den monetära illusionens ände. För stabilitet krävs ekonomiska fundamentan men där är vi inte än, säger han.

Carmignac tror också på att oljepriset snart börjar klättra uppåt, om än inte på en hög nivå. Där gör bolaget även Société Générale sällskap, vars seniorstrateg Arthur van Slooten nyligen uttryckte samma ståndpunkt i en intervju med Realtid.

Annons

Smärtgränsen är snart nådd och den väntas sätta igång någon form av korrigering, säger Médecin.

— Möjligheter kommer från när saker och ting går dåligt. Folk tycker oftast annorlunda och är aktiva när allt går bra, men när allt går upp så sjunker värdepotentialen. När det går sämre finns bättre värde att hitta. Men folk är för kortsiktiga och följer marknaden. Det är nu vi ser goda värden i energisektorn, nivån på oljepriset just nu är inte hållbar.

Annons