Annons

Annons

Sitewide generic

EU sluter fred med Microsoft

EU-kommissionen röker fredspipa med mjukvarujätten Microsoft.

Anledningen är att bolaget förbundit sig att låta konsumenterna välja mellan olika webbläsare.

Anmäl dig till Teknik, Media och Telekom-nyhetsbrevet som kommer ut på tisdagar.

Användare av operativsystemet Windows kommer i fortsättningen och minst fem år framåt, att mötas av en sida som låter dem välja mellan andra företags webbläsare, som Firefox, Safari eller Opera, vid sidan av eller i stället för Microsofts egen Internet Explorer.

Annons

Annons

Datortillverkare får också rätt att som förvald läsare installera andra webbläsare än Explorer i datorer utrustade med Windows.

EU-kommissionen har länge varit på kant med Microsoft om bolagets, som kommissionen har hävdat, missbruk av sin dominerande ställning på marknaden för mjukvara till datorer.

EU-kommissionen klagade senast i januari i år på att företaget ännu kopplade ihop Windows med Explorer, utan valmöjligheter för användarna. Det var, ansåg kommissionen, ett sätt att hindra konkurrens från andra bolags webbläsare.

I oktober kom Microsoft med förslag till lösning och det är den som EU-kommissionen nu accepterar, efter att ha låtit konkurrenter till Microsoft lämna synpunkter. Att kommissionen accepterar förslaget genom ett formellt beslut innebär också att Microsoft i fem år framåt, i Europa, enligt EU-lag är bunden att göra det man lovat.

Striden med EU har hittills kostat Microsoft uppemot 17 miljarder kronor i böter, för brott mot EU:s konkurrenslagar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons