Finans Nyhet

Draknäste-idéerna tålde inte granskning

Publicerad
Uppdaterad

Riskkapitalisten Mats Gabrielsson berättar för Realtid.se om hur de affärsidéer han nappade på i TV-seriens första säsong går: två av fem klarade inte att bli synade i sömmarna. Pengar uteblev.

Martin Lindgren

Snart börjar inspelningen av andra säsongen av den populära tv-serien om entreprenörer i SVT: människor med affärsidéer presenterar sina visioner för en panel av riskkapitalister, ”drakar”, som satsar sina egna pengar om de tror på personerna och idéerna.

Realtid.se har talat med en av de tre drakar som medverkade i första omgången och som ska vara med igen: Mats Gabrielsson, IT-entreprenör och riskkapitalist. Han säger att han ställer upp igen eftersom det ”var något av det roligaste” han gjort att vara med i tv-serien.

– Det är mitt jobb det här, det är sånt jag gör till vardags. Jag gillar ju nya idéer. Men det jag särskilt gillade med tv-serien var det höga tempot. Det jag i vanliga fall ägnar veckor av analys åt fick jag bara en timme på mig att göra i Draknästet.

Annons

Han berättar livfullt om två av de investeringar han gjorde och som han är mäkta nöjd med: en ”plastgrej” för att sy i knappar i kläder, Tic från företaget Button Lock AB, och ett sällskapsspel med entreprenörstema för gymnasister.

Tic är fortfarande på prototypstadiet och kommer att kommersialiseras om kanske 12 månader, uppskattar Gabrielsson. Entreprenörsspelet ”Go Enterprise” däremot finns redan ute till försäljning.

– Det kommer att bli
riktigt riktigt bra, säger Gabrielsson – som blev rik på att förutse persondatormarknadens tillväxt i Sverige, och blev utskrattad när han spådde det antal datorer som sedan skulle visa sig överträffas med råge – trosvisst.

Annons

Allt har dock inte gått så bra. Mats Gabrielsson avslöjar att han efter att programmet spelades in gick ur två investeringar, som inte höll för den granskning, ”due diligence”, som drakarna har rätt att göra för att kontrollera att de uppgifter de får om affärsidéerna under den korta presentationen verkligen stämmer.

– Jag klev av en idé med kalsonger ett par månader efteråt, det funkade helt enkelt inte.

Realtid.se får inte någon riktig klarhet i om problemen berodde på en dålig idé eller om det var personkemin som inte fungerade. Klart står dock att det rör sig om en föregivet svettsäker herrkalsong, där Gabrielsson enligt sajten Draknastet.se liksom drakkollegan Ljubo Mrnjavac investerade 400.000 kronor för en fjärdedel av företaget – pengar som alltså inte behövde betalas ut.

Annons

Det andra företaget som inte höll måttet var av det mer ingenjörstunga slaget.

– Det var en lapp.

Vad för lapp? En ny sorts papperslapp?

– Nej, alltså en lapp, ja, det får man väl kanske inte säga. En same, en man från Kiruna som hade en ny sorts stötdämpare. Den höll inte heller för granskning.

Företaget Gabrielsson syftar på är ASA Suspension AB från Kiruna, som av hemsidan att döma redan tycks vara ett ganska väletablerat företag. En titt i Affärsdata visar dock en blygsam omsättning. Uppfinnaren själv, Jan-Erik Rova, är norrländskt förtegen om varför samarbetet avbröts när Realtid.se når honom.

– Nä, besvarar Rova frågan om han har några kommentarer. Sedan lägger han på.

Mats Gabrielsson satsade, liksom Sven Hagströmer, 1,25 miljoner kronor för 20 procent av ASA Suspension, men behövde på grund av granskningens utfall inte investera beloppet.

Annons