Annons

Annons

Domen rår inte på TPB

Frågan är hur den hårda fängelsedomen mot de fyra Pirate Bay-männen tas emot av mannen på gatan, skriver Realtid.se:s Bernt Hermele i en kommentar.

Det var fullsatt och festligt när domen i Pirate Bay-målet offentliggjordes i dag i Stockholms tingsrätt. Stämningen stod vi i media för, såväl nationella som internationella. Det låg inte bara vår i luften utan även dramatik och reportrar som vädrade blod.

Ett år i fängelse per skalle och 30 miljoner i skadestånd. Så lyder domen. Brottet rubriceras som medhjälp till brott mot upphovsrätten.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.

Annons

Annons

TT-journalisten mumlade förnöjt att det var skönt att alla hade dömts till samma straff, vilket underlättade hans rapportering.

Per E Samuelsson, knäckebrödsmiljonären Carl Lundströms advokat, fanns på plats och direktrapporterade domen, kanske till sin klient.

Nöjdast verkade rådmannen Thomas Norström annars vara. Det var han som höll i presskonferensen inför medieuppbådet som förutom en Peter Kadhammar i vårfin kavaj också toppades av amerikanska CNN, tyska ZDF och norska NRK.

Nån riktig vana à la USA har väl inte riktigt trängt in till de svenska domstolarna. TV-fotograferna grumsade om att domarna satt i motljus, vilket väl föranleder en ommöblering av rättssalen till nästa halabaloo.

Något engelskt anförande hade rådman Norström heller inte förberett, vilket skapade en viss förståelig frustration från den internationella delen av presskåren.

Rådmannen flankerades av tingsfiskalen Per Claréus och protokollföraren Zlata Tuco. Och domaren la så ut texten om domen och förklarade att de fyras gäng ”främjat brott”, ”arbetat i team” och ”haft kännedom om lagen”. Rätt knastertorra formuleringar, men onekligen sprängstoff för alla inblandade.

Det hårda straffet förklarades med att verksamheten varit omfattande, inneburit skadegörelse, varit kommersiell och organiserad.

Nu ska domarna stötas och blötas; omdömena sträcker sig från allt ifrån ”välförtjänt” till ”justitiemord” florerar redan på bloggarna. Och Pirate Bay berör, helt klart. Till och med en sådan sansad murvel som Kadhammar erkände att det här är första gången han följt en rättegång som verkligen berört honom ända in i hans upphovsrättskyddade själ.

Men frågan är om ett år för medhjälp till brott mot upphovsrätten kommer finna acceptans hos vanligt folk. Visserligen ett lagbrott, men 25 miljoner människor använder trots allt tjänsten, vilket riskerar att undergräva legitimiteten.

Tingsrätten tog uppenbarligen själv upphovsrätten på allra största allvar idag. De hade nämligen kopierat upp 250 ex av domen och varje ex kostade 280 kronor, ingen olaglig fildelning här inte. Därmed inhöstade tingsrätten och skattebetalarna dagens bästa timpeng. Kopiorna gick åt som smör i vårsolen och inbringade 70.000 kronor till tingsrätten.

Alltid något.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons