Annons

Annons

Sitewide generic

"Dole uppför sig för djävligt"

Hamburgerkedjan Max kastar sig nu in i bråket mellan fruktjätten Dole och filmaren Fredrik Gertten.

Max slutar sälja Doles fruktsallad. "Vi gillar inte Doles agerande. De uppför sig för djävligt", säger Richard Bergfors, vd på Max, till Realtid.se.

Fredrik Gerttens film ”Bananas!*” beskriver hur ett antal nicaraguanska arbetare stämmer Dole för att företaget använt giftet DBCP. I filmen får vi bland annat följa en arbetare som dör, bara 50 år gammal.

Dole har reagerat med stämma filmaren Gertten för förtal, vilket har kritiserats av yttrandefrihetsexperter.

Annons

Annons

Nu reagerar även svenska hamburgerkedjan Max på Doles tilltag. Max har tidigare sålt Doles fruktsallad på sina restauranger. Men inte nu längre.

– Vi gillar inte Doles agerande. Att stämma en filmare i stället för att ha en dialog är för djävligt, säger Richard Bergfors, vd på Max.

Hamburgerkedjan uppmärksammades av en kund på Doles agerande för någon månad sedan.

– Vi påtalade Doles felaktiga agerande, men har inte fått något svar från USA. I Sverige verkar dotterbolaget Saba hålla med oss och de är också oroliga för att fler ska bojkotta Dole.

Max tog då i stället beslutet att sluta handla med Doles fruktsallad. Den är nu utbytt mot en svenskproducerad fruktsallad.

– Det är viktigt för oss att markera för Dole att det här inte är acceptabelt, säger Richard Bergfors.

– Jag tror att Dole riskerar att tappa fler kunder på grund av sitt felaktiga agerande. I Sverige tror vi på en öppen dialog och debatt. Alla kan göra fel, men då ska man erkänna det.

Dole känns inte som ett modernt företag, säger Richard Bergfors, vd på Max.

Tänker du själv se Gerttens film?

– Ja det ska göra definitivt göra.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons