Annons

Annons

Sitewide generic

Dolde låneavtal med krisande bolag

Swedbank uppges ha mörkat ett låneavtal med krisande Northland.

Turbulensen i Swedbanks övre skikt har skapat rubriker det senaste halvåret. Nu ifrågasätts informationsgivningen kring bankens roll i Northland.

Enligt SvD Näringsliv har banken mörkat ett sale and leaseback-avtal värt 276 miljoner kronor med det konkursade gruvbolaget Northland. Enligt tidningen höll banken det ekonomiska engagemaget dolt samtidigt som den utsetts som rådgivare åt det krisande Northland.

Avtalet gick ut på att Swedbank köpte 11 gruvmaskiner av märket Caterpillar som sedan leasades ut till Northland. Men när det offentliggjordes framgick endast att det var en ”stor skandinavisk bank” som hjälpt bolaget införskaffa maskinerna.

Annons

Annons

– Det hade givetvis varit bra om emittenten hade angivit vilken bank som avsågs, säger Finansinspektionens Maria Samuelsson till tidningen, men uppger att det krävs mer granskning för att avgöra om informationen i prospektet levde upp till kraven eller ej.

Swedbank uppger genom sin presskontakt Claes Warrén uppger samtidigt att det inte förekommer något tillsynsärende mot banken i den här frågan.

I samband med Northlands konkurs kvarstod en restskuld på 160 miljoner kronor för maskinerna. Swedbank har sedan dess försökt sälja maskinerna på andrahandsmarknaden.

Tidningen anmärker att Folksam under Swedbank-ordföranden Anders Sundströms ledning var drivande i försöken att rädda Northland Resources. Folksams investeringsbeslut fick kritik, men försvarades av Sundström. Han uttryckte själv att hans ”bedömning är att det här kommer att bli väldigt bra”.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons