Annons

Annons

Sitewide generic

Aretskock_ny.jpg

Vinnaren av Årets kock 2016, Jimmi Eriksson, Lilla Ego. Foto: Per Erik Berglund

"Det gäller att jobba med de bästa"

Matintresset har han hemifrån och redan som tonåring kände han att det var kock han ville bli. Möt Jimmi Eriksson som kan stoltsera med titeln Årets Kock 2016.

 

Det har gått två veckor sedan finalen i Sveriges mest prestigefulla kocktävling, Årets Kock, gick av stapeln. En final där de tävlande ger sitt allra yttersta för att nå ända fram till mållinjen.

Segraren blev Jimmi Eriksson.

– Att nå dit har alltid legat som en dröm i bakhuvudet, berättar han för Realtid Helg. Jag är i grund och botten en tävlingsmänniska och gillar att pusha mig själv.

Annons

Annons

Vinnarskallen behövdes, för en seger i Årets Kock tar man inte hem på en kafferast. Redan ett halvår före finalen började Jimmi jobba med sitt bidrag.

– När man är med i tävlingen går man in i en liten bubbla och pausar sitt liv. Sedan var själva finalen obeskrivlig. Man pushar sig själv till en så hög nivå som man bara kan. Det var mycket press, ångest men också glädje, förklarar han.

Vinsten gav naturligtvis känslor av eufori, men det tog ett tag innan allt sjönk in. Först nu har han börjat smaka segerns sötma.

– Jag njuter, och känner en glädje att jag lyckats!

Jimmi bor på Söder i Stockholm, men rötterna har han i Kungsängen några mil nordväst om stan. Uppväxten präglades av väldigt mycket idrott.

– Jag tävlade i fotboll och innebandy, men jag var även sysselsatt med andra sporter.

Skolan gick bra, och när det var dags för gymnasiet valde han Hotell- och Restaurangprogrammet i Upplands Bro. Jimmi kommer från en familj och släkt med ett stort matintresse, framförallt på mammans sida.

– Mormor och morfar är från Värmdö. Jag har fina minnen därifrån. Bra råvaror från fiske och grönsaksland. Det har nog präglat mig omedvetet, tror jag.

Att få jobba som kock trodde han skulle passa perfekt.

– Jag ville vara kreativ och jobba med händerna, inte sitta bakom en skärm. Direkt när jag kom ut på praktik så kände jag att det var det här jag ville göra, omringad av erfarna och duktiga kockar. Matlagning är hur roligt som helst!

Efter gymnasiet drog han ut i världen för att pröva sina färdigheter som kock. Det blev jobb i Österrike, Karibien, London och som privatkock på en båt i Medelhavet.

–  Jag lärde känna nya kulturer, fick kockerfarenhet och träffa mycket folk. Det var väldigt nyttigt. Jag växte som människa av det.

Väl hemma igen blev det anställningar inom Pontus Group och på Restaurang Jonas. För närvarande är han på Lilla Ego.

– Det gäller att jobba med de bästa, så att man får inspiration och feedback. Det behövs om man ska lyckas i Årets Kock.

På frågan om förebilder svarar han Daniel Räms och Tom Sjöstedt, Lilla Egos ägare.

– Jag har jobbat med dem i snart tre år. De har lyft fram mig till den kock jag är i dag. Sedan finns det många andra också, men det är de som har pushat mig.

Nu väntar ett inspirerande år där han kommer träffa mycket folk i olika sammanhang.

– Men jag älskar att jobba på krogen, så jag komma att försöka jobba en del på Lilla Ego ändå.

Till sist, kan du tipsa om en enkel trerätters för hemmakocken som inte går att misslyckas med?

– Löjrom med klassiska tillbehör, eller färska ostron. De kan vara svåra att öppna, men är gott. Till varmrätt, ja det går ju att misslyckas med biff och bea. Även med ett långkok och god potatispuré. Allt handlar ju om smaksättning och att man vet vad man gör. Till efterrätt säger jag crème brûlée. Det är svårt att misslyckas med om man bara följer receptet, säger Jimmi Eriksson.

Fakta

Namn: Jimmi Eriksson
Ålder: 28
Familj: Sambo
Bor: Söder i Stockholm
Intressen: Mat, vin och resmål
Mest överskattade maträtten: Hummer. Det är dyrt. Det finns så många andra skaldjur som smakar mer och är godare än just hummer.
Mest underskattade maträtten: Kyckling i alla dess former. Man kan göra så himla mycket med kyckling.

 

Tre personer som betytt mycket för karriären

1. Martin Brag, som driver Brag Frodell Mat. Han coachade mig under hela tävlingen och är en väldigt god vän.
2. Mina föräldrar, som alltid har trott på mig.
3. Min sambo, som stöttar mig och förstår vad jag går igenom. Utan henne hade jag inte lyckats.

Tips!

Restaurangpodden testar krogar i Vasastan, bland andra Lilla Ego där Årets kock jobbar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons