Finans Debatt

Utländska partifinansiärer måste tåla granskning

Publicerad

När två höga beslutsfattare i ett svenskt finansbolag verksamt i Ryssland beslutar sig för att bidra finansiellt till politiska partier i Storbritannien respektive Sverige måste man tåla att detta granskas i media. I synnerhet om detta politiska engagemang handlar om att påverka synen på rysk utrikespolitik, replikerar rysslandsforskaren Martin Kragh på Utrikespolitiska institutet.

REPLIK Carl Meurling är för ett Rise Capital, ett bolag med mycket goda kopplingar till beslutsfattare och välplacerade affärsmän i Ryssland. Jag gratulerar Meurling till detta, då jag anser att affärsförbindelser mellan Sverige och Ryssland i sig är mycket viktiga.

Men när två av bolagets högsta beslutsfattare, styrelseordföranden och vd, beslutar sig för att bidra finansiellt till politiska partier i Storbritannien respektive Sverige måste man tåla att detta granskas i media. I synnerhet om detta politiska engagemang handlar om att påverka synen på rysk utrikespolitik.

Vi framför i vår artikel "Russia’s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case" som publicerats i Journal of Strategic Studies, och som kritiseras i Meurlings debattartikel "Svensk rysslandsanalys har tappat all sans och balans", inga påståenden som inte tidigare rapporterats i The Guardian och Aftonbladet. Inte heller hävdas det någonstans i vår artikel att Meurling eller någon annan agerar på uppdrag av främmande makt – en sådan tolkning har gjorts av Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och Meurling, men har alltså inget stöd i vår text. Faktum är att vare sig Rise Capital eller Meurlings namn nämns i vår artikel.  

Annons

Med detta sagt kommer vår artikel att uppdateras inom kort, eftersom en del relevanta synpunkter inkommit sedan den publicerades. För mer information om detta, läs min kommentar här.

Martin Kragh
chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet

Annons