Annons

Annons

Sitewide generic

Dansk polis är beredda att efterlysa Ljungman

Samtidigt som dansk polis står redo att efterlysa Ljungman väntar Högsta domstolens beslut i Sverige. Mikael Ljungman kräver en "betydande kompensation".

Den danska polisen har ännu inte lyckats förhöra Mikael Ljungman, som misstänks vara delaktig i Stein Bagger-härvan. Misstankarna mot Mikael Ljungman har funnits sedan januari.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag och Realtid.ses nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.

Mikael Ljungman har, enligt Business.dk, anlitat advokat Ebbe Mogensen som är Danmarks svar på Leif Silbersky. Polisinspektör Jesper Friedrichsen berättar det kan bli aktuellt att efterlysa MIkael Ljungman internationellt om han inte infinner sig på en polisstation i Danmark snarast.

Annons

Annons

– Vi har haft en dialog med försvararen Ebbe Mogensen om att hålla ett förhör snarast. Jag kan dessvärre inte gå in på detaljer om en eventuell efterlysning, säger han.

Den danska polisen söker nu även efter spår i USA där Bagger lånade Mikael Ljungmans A8 och kreditkort. De söker även spår efter de 300 miljoner kronor som försvunnit från IT-Factorys konkursbo.

Samtidigt i Sverige väntar Mikael Ljungman på att få ett beslut av Högsta domstolen om en prövning kommer ske eller inte.

Mikael Ljungman dömdes i slutet av januari till tio månaders fängelse och näringsförbud i tre år av Svea Hovrätt. Brotten var bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

I går kom Mikael Ljungmans advokat Leif Gustafson in med kompletteringar till överklagan.

Bland annat pekar advokaten på att Mikael Ljungman inte handlat med uppsåt när räkenskapsinformation försvunnit från hårddisken.

"Utredningen utger avsevärt stöd för att Mikael Ljungman tagit på sig en alltför stor arbetsbörda, vilket kan ha bidragit till att han inte reflekterat över nu aktuella frågor. Det kan diskuteras om detta är en brottslig oaktsamhet eller ej."

Advokat Gustafson menar att Mikael Ljungmans straff var alldeles för hårt.

"För det fall en prövning av skuldfrågan kommer till stånd och därvid Mikael Ljungman skulle dömas enbart för de brott han erkänt skall påföljden uppenbart bestämmas till villkorlig dom samt skall näringsförbud undanröjas."

I Högsta domstolen vill advokat Gustafson och Mikael Ljungman pröva "gränsdragningsfrågan mellan likgiltighetsuppsåt och oaktsamhet vad avser den underlåtna säkerhetskopieringen av räkenskapsinformationen"

Mikael Ljungman vill förutom att pröva straffvärdet för bokföringsbrott även pröva "påföljdsval och straffmätning där den misstänkte utsatts för ingripande åtgärder utifrån misstankar som senare ej kunnat styrkas" och när bedömningen av brottet minskat väsentligt i omfattning.

Genom den här prövningen hoppas Mikael Ljungman på att få en "betydande kompensation".

Beslutet är prioriterat i Högsta Domstolen och väntas komma denna vecka.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons