Annons

Annons

Sitewide generic

"Creades har inte slängts ut ur styrelsen"

Ordförande i Lindabs valberedning förnekar att Per Frankling får lämna styrelsen för att storägaren ville byta ut Kjell Nilsson.

Idag meddelades att valberedningen i Lindab inte väljer att ta in Per Frankling som storägaren Creades representant i bolagets styrelse trots att han står till förfogande.

Att Creades förbigås i förslaget till den nya styrelsen anser Per Frankling är ett straff från valberedningen då storägaren ville byta ut styrelsordföranden Kjell Nilsson. I grunden fanns ett missnöje från Creades håll över Lindabs resultat.

– Vi tycker att det skulle kunna bli bättre om vi tittar på resultatet. Om vi undantar Building Systems som är stort i Ryssland så har resultatet verkligen stått och stampat sedan i varje fall ett och ett halvt år tillbaka. Vi tycker inte att styrelsen kanske kunnat följa upp det på rätt sätt och ha en diskussion kring de frågorna. Vi har väldigt goda erfarenheter av att ha en bra koppling mellan ägare och styrelse, sade Frankling i en kommentar till Realtid.se idag.

Annons

Annons

Att Frankling uteslutits ur styrelsen på grund av detta stämmer dock inte enligt Lannebo Fonders Peter Rönström, som är ordförande i Lindabs valberedning. Det uppger han i en skriftlig kommentar till Realtid.se.

– Som framgått så har vi inte lyckats uppnå enighet i valberedningen vilket jag som dess ordförande är den förste att beklaga. Vi har lagt ett förslag som vi är övertygade om är det bästa för bolaget. Jag är enligt kodreglerna förhindrad att offentliggöra valberedningens interna arbete men eftersom Frankling påstår saker som är oriktiga ser jag mig tvungen att korrigera åtminstone ett par av dem. Frankling har inte, som han påstår, fått lämna på grund av att han föreslagit en ny ordförande. Självklart inte. Det faller på sin egen orimlighet. Styrelseordföranden diskuteras i alla valberedningar. För övrigt föreslog Creades ny ordförande redan under den förra valberedningen och fick ändå in två personer i styrelsen, säger Rönström.

Han uppger även att Lindabs valberedning inte slängt ut Creades ur styrelsen.

– Tvärtom, vi har erbjudit dem en plats. Dock inte Frankling, säger Rönström.

Han avböjer att kommentera varför just Per Frankling inte erbjöds en plats i styrelsen.

Frankling säger att "han inte förstår vad Rönström försöker säga".

– Han måste mena att Marianne Brismar skulle ha kunnat vara Creades representant. Hon är vald på egna meriter med ett omfattande och för Lindab relevant track record. Hon har aldrig varit i Lindabs styrelse som Creades representant och vill inte bli utpekad som det och har därför avböjt omval för att undvika det, säger Per Frankling.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons