Annons

Annons

Sitewide generic

Casper von Koskull: Ingen plats för nya banker

Nordeas vd är inte orolig över nya utmanare. "Den direkta påverkan är liten".

I en intervju med danska Finanswatch ger Nordeas vd Casper von Koskull sin syn på den närmsta framtiden för storbanken och för banksektorn som helhet.

Han tror att marknaden kan komma att förändras av de många nya fintechaktörer som är på väg in, samtidigt som han inte tror att det kommer att dyka upp några nya banker och utmana den rådande branschstrukturen.

– Jag ser helt klart fler fintechbolag. Och det är något som vi på Nordea välkomnar. Vi är beredda att arbeta tillsammans med dem ifall det är relevant, och vi tror vi att det kommer vara en fördel både för våra kunder och för oss framöver. Å andra sidan ser jag inte att det skulle komma några nya banker, inte i Norden i alla fall. Det tror jag inte att det finns plats för på den marknad som vi har nu, säger von Koskull till Finanswatch.

Annons

Annons

Casper von Koskull är även inne på hur de nya aktörerna tvingar Nordea att förändra sig själva för att hänga med i utvecklingen, även om han menar att vidden av förändringstrycket ibland överdrivs.

– De nya aktörerna utmanar oss kommersiellt och gör att vi måste bli mer kundfokuserade och smidiga. Men jag tror att den direkta påverkan på verksamheten kommer att vara liten, både för oss och för banksektorn som helhet. Men på medellång och lång sikt kan det naturligtvis komma att påverka, säger han.

Casper von Koskull tillträdde sitt uppdrag som vd för Nordea i november, då han efterträdde Christian Clausen efter åtta år på posten. Han ser fram emot att under 2016 sätta sin prägel på banken på riktigt.

– Jag har många mål, men jag tillträdde ju först i november. Så 2016 är det år då jag ska visa mitt ledarskap och vart jag står. Och så ska jag naturligtvis verkställa de prioriteringar som vi har satt för banken, avslutar von Koskull.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons