Finans Nyhet

Bures nya tvist mot portföljbolaget

Publicerad
Uppdaterad

Andra stämningen i Stockholms tingsrätt på drygt en månad.

Sara Johansson

Riskkapitalbolaget Bure har ännu inte lyckats övertyga domstolarna om rätten till aktier och röster i portföljbolaget Rushrail. Ny stämning om klander av bolagsstämma inlämnad till Stockholms tingsrätt.

Riskkapitalbolaget Bure Equity investerade cirka 20 miljoner kronor i järnvägsföretaget Rushrail så sent som den 8 maj 2012 och ägde därmed 30 procent av aktierna. Den andre ägaren är Couplers inc, som ägs av privatpersonerna Jan Berg och Jan Lindqvist.

Som Realtid.se kunde berätta i mitten av sommaren har riskkapitalbolaget satt sig i en knepig sits i portföljbolaget där Bure inte längre står med i aktieboken, vilket bland annat gör att man varken kan kalla till en extra bolagsstämma och inte heller bli kallad.

Annons

I mitten av juli höll Rushrail en extra bolagsstämma för att besluta om en nyemission av aktier och emission av förlagslån. Bure, som anser att man fortfarande äger 30 procent av aktierna, blev inte kallad till stämman.

Den första september lämnar Bure Equity, med ombuden advokaterna Magnus Eriksson och Björn Kristiansson på Hannes Snellman, in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Riskkapitalbolaget vill att domstolen häver samtliga beslut som fattades under stämman.

Annons

Bure pekar dessutom på ”allvarliga brister” i de beslutade villkoren i emissionsbeslutet, vilka innebär att det är ”lagstridigt och ej registreringbart”.

Bure har även tidigare lämnat in en stämningsansökan mot Rushrail där bolaget liksom nu ej blivit kallat till en extrastämma i april. I det målet pågår fortfarande skriftväxling mellan parterna.

Den ursprungliga tvisten som rör aktierna i bolaget har lett till domar i två rättsinstanser, förvaltningsrätten och Kammarrätten. Båda domarna till riskkapitalbolagets nackdel. Målet är överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen som ännu inte fattat något beslut om prövningstillstånd.

Annons

Jan Lindqvist, vd för Rushrail, har tidigare bekräftat att det är ostridigt att ett Bure-bolag äger aktier i Rushrail. Problemet är dock att Rushrail inte vet vilket Bure-bolag som ska kallas till stämmorna.

– Man kallar bara de aktieägare som är registrerade. Vi vet bara att Bure Equity har sålt sina aktier i RushRail, sade Jan Lindqvist i mitten av sommaren till Realtid.se.

Bure har tidigare avböjt att kommentera tvisten.

Tvisten började:

Tvisten började efter att Bure överlät sina aktier i Rushrail till en tredje part, dotterbolaget Investment AB Bure.

I och med denna manöver kan inte Bure åberopa sin tidigare registrering i aktieboken, menar Rushrail och pekar på en hembudsklausul samt att Bure stred mot överlåtelseförbudet i aktieägaravtalet.

Enligt Rushrail kan inte Bure Equity åberopa sin tidigare registrering som aktieägare och är därmed inte inskriven i aktieboken.

I aktieägaravtalet står det, enligt Rushrail, att ägarna får inte överlåta sina aktier i bolaget under det första året utan skriftligt samtycke från den andre aktieägaren. Om någon därefter vill överlåta aktier ska han enligt avtalet först erbjuda den andre att köpa aktierna, menar bolaget.

Bure menar å sin sida att transaktionen med dotterbolaget varit ett ”administrativt misstag” och bolaget har intagit positionen om att överlåtelsen inte ska anses ha skett.

Bolagsverket har godtagit Bures förklaring och även godtagit Bure som aktieägare.

Förvaltningsrätten och Kammarrätten håller dock inte med och menar att det inte räcker att aktieägaren civilrättsligt är ägare till aktierna, ägaren ska även vara registrerad som aktieägare i aktieboken för att kunna kalla till en extrastämma.

Annons