Annons: Innehåll från CARNEGIE FONDER

Bolagen som höjer utdelningarna

Simon BlecherSimon Blecher

Det må så vara att inledningen på 2016 blev bland de värsta någonsin och det må så vara att merparten av alla aktier, krediter, hedgefonder och dylika placeringar föll samtidigt – men faktum är att av Carnegie Sverigefonds innehav har en stor majoritet höjt sina utdelningar, skriver Simon Blecher i en krönika.

Vi tar det från början. Ni som är välbekanta med vår placeringsfilosofi kan bortse från kommande meningar men för er andra vill jag påpeka att vi i Carnegie Sverigefond ständigt letar efter bolag med låg värdering, starka balansräkningar, stabila verksamheter och höga utdelningar liksom bolag med dolda tillgångar. Vi vill också ha en koncentrerad portfölj med maximalt 25 stycken aktier. 

För närvarande består Sverigefonden av just 25 aktier och vi kan sammanfatta rapportsäsongen, samtliga har nu kommit med sina bokslut, som godkänd där bolagen lyckas hålla uppe marginalerna och kassaflödena varit starka på de flesta håll trots att konjunkturen är ganska medioker. Rent makromässigt, när man tolkar bolagen, står USA och hackar något, Europa är lite bättre (om än från låga nivåer) och tillväxtmarknaderna är ganska bra med undantag av Brasilien och vissa delar av Kina. Sverige är urstarkt, vilket främst syns bland våra bygg- och fastighetsbolag. 

Av de 25 innehaven i Sverigefonden har 17 höjt utdelningen, vilket är mycket imponerande. Överraskande stora höjningar skedde från bland annat Ericsson, SEB och Skanska. De pålitliga ”höjarna” slog också till i form av bland annat Atlas Copco, Atrium Ljungberg, Duni, Holmen och Investor. 

Ett innehav av de 25 delar inte ut några pengar i år, nämligen nytillskottet Dometic eftersom bolaget i samband med noteringen i slutet av fjolåret omfinansierade balansräkningen och löste en del lån och detta visste marknaden om. Första året de delar ut blir 2017 då de haft ett ”helt år” på börsen. 

Tre bolag valde att sänka utdelningen och det finns flera skäl till det.

I Swedbank är det rent matematiskt då delar ut 75 procent av vinsten och detta innebär 10,70 kronor per aktie; året innan motsvarade det 11,35 kronor per aktie. Vi talar ändå om en direktavkastning på hela 6 procent. 

De övriga två sänkningarna kom ifrån Industrivärden och Sandvik som båda bolagen har ett par saker gemensamt:

  • De har ny ordförande.
  • De har ny vd.
  • De vill byta strategi.

I samband med strategibytena vill de börja om med lite fräschare och lättare balansräkningar för att kunna hitta nya möjligheter och då är det naturligt att man minskar utdelning något för att kunna dra ner skulderna. 

Fyra bolag som hade ett tufft fjolår såväl resultat som kursmässigt valde att ändå hålla sina utdelningar oförändrade nämligen Hennes & Mauritz, SKF, Volvo och Telia Sonera. 

Det imponerar och bådar gott framåt; vår gissning är att såväl H&M som Volvo ökar vinsten betydligt i år och därmed höjer utdelningen nästa år. I SKF:s fall är det mera ovisst då årets resultat kanske blir mer i nivå med fjolårets, men osvuret är bäst.

I Telia Soneras fall lär det bli en sänkning då de lämnar flera marknader – det som kallas EuroAsia – och därmed försvinner en hel del av framtida kassaflödet. Däremot kan de kommande försäljningarna visa sig hamna högre än vad marknaden tror och eventuella skadestånd något mindre och i så fall kanske Telia slår till med en extrautdelning alternativt löser in aktier och därigenom behåller utdelningen oförändrad. 

Eller så blir det som marknaden tror att Telia nästa år lämnar en utdelning kring 2,25 kronor per aktie, vilket motsvarar en utdelning på 5,5 procent.

Inte fy skam det heller. 

Läs mer om Carnegie Sverigefond och förvaltarkommentarer av Simon Blecher här.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.

Annons