Finans Nyhet

”Bolag som verkligen behövde finansiering har inte fått det”

Mathias Lundmark & Stefan Ericson, Pareto Asset ManagementMathias Lundmark & Stefan Ericson, Pareto Asset Management
Mathias Lundmark & Stefan Ericson, Pareto Asset Management
Publicerad

Pareto Asset Managements förvaltare diskuterar finanspolitiken och varför dess globala corpobligationsfond lockat investerare trots en svår period för tillgångsklassen.

Realtid.se

Sverige borde inte ha en minusränta; med dagens nyckeltal borde den istället ligga på nästan tre procent. Det säger Stefan Ericson, portföljförvaltare på Pareto Asset Management och ansvarig för Global Corporate Bond-fonden till Realtid.se.

– Vi har bra tillväxt, ganska låg arbetslöshet generellt sett och vi har en svag krona så exportbolagen tjänar mycket pengar och en husmarknad som går starkt. Inget här säger att vi borde vara ens tillnärmelsevis nära noll, men nu ligger vi på -0,5 % så det är en enormt expansiv finanspolitik, säger han.

Centralbankerna i västvärlden och Japan har bestämt sig för att, i brist på tillväxt, minska styrräntorna och köpa obligationer för att få investerare att ta högre risk och för att företag ska få billigare finansiering. Flera globala kapitalförvaltare har den senaste tiden uttryckt sitt missnöje med den finanspolitiken. Man Groups Ben Funnell sa i en intervju med Realtid nyligen att skuldsättningen är så hög att vi sitter i en väldigt svår sits när de väl höjs, eftersom många inte kommer ha råd att betala. 

Annons

Till viss del har centralbankerna lyckats med sitt uppsåt att göra låntagande lättare för bolag men det är inte enbart positivt, menar Ericson.

– Det som har hänt är att bolag som verkligen behövt finansiering inte har fått någon och de bolag som redan innan kunde få finansiering har fått det billigare. Detta har lätt till att aktiekurserna gått upp och tvingat ner yields inom fixed income. På så sätt har avkastningen inom en stor del av kapitalmarknaden gått ner. Men centralbankerna har lyckats – vi såg exempel på det för ett par veckor sedan då Volvo Lastvagnar lyckades låna genom en 2-års obligation på 0,06 procent. Det ger investerare ingen avkastning överhuvudtaget på ett konjunkturkänsligt bolag, säger han.

Paretos Global Corporate Bond-fond har funnits i drygt 18 månader och nådde nyligen en miljard kronor i kapital. Trots en svår period för tillgångsklassen har det globala mandatet hjälpt, tillsammans med ett fokus på defensiva sektorer och de segment som inte påverkas lika mycket av centralbankspolitiken.

Annons

– Ett exempel är att vi tittar på underleverantörer som arbetar med flera olika bolag men kanske inte alltid är så kända via media eller hos gemene man. Även om de är mindre kända bolag rör det sig om ganska stora emissioner. Dessa obligationer har visat sig vara mindre volatila, då de inte är lika beroende av händelser kopplade till ett enskilt företag. Vår strategi är att vi strävar efter lägre volatilitet och en hög riskjusterad avkastning. Det här är ingen ren high yield-fond med en förväntan på dubbelsiffrig avkastning, säger Ericson.

Investerarna har börjat komma i större omfattning framför allt de senaste sex månaderna.

– Nu har vi också funnits i 18 månader med bra historik vilket gör att det är intressant för nya investerare, tillägger försäljningschefen Mathias Lundmark.

Annons

Förutom fokus på defensiva och nischade företag ska portföljen ha en dynamik och det finns inga bolag som är heliga kor.

– 20 bolag som tidigare var i portföljen är inte kvar längre. Det är fondens karaktär som är det viktiga. Det ska vara defensivt, säger Ericson.

Därför är inte faktorer som Brexit ett enormt problem för portföljen heller. Det rör inte bolagen i portföljen i samma omfattning, samtidigt som marknadsturbulensen efter beslutet vände efter ett par dagar.

– Det är inte att nedtona vad som sker men generellt sett är inte de här bolagen låsta vid Brexit. Undantag kan vara vissa banker men vår exponering är liten där. Vi har inga fastigheter heller och egentligen är det fastighetsbolag i UK som haft det tuffast fram till nu. Samtidigt har det sällan varit så många möjligheter att skapa en vettig överavkastning jämfört mot riskfria räntan med tanke på den låga nivån man startar på. Det är ett tufft klimat men vi tror vi kan leverera en bra riskjusterad avkastning i spannet 4-6%, som hela tiden varit vårt uttalade mål, även framöver, avslutar Ericson.

Annons