Annons

Annons

Sitewide generic

Bill Gates svenska slott till salu

Microsoftgrundaren har vid tillfälle passat på att njuta av den svenska sommaren hos sin gode vän, it-entreprenören Olof Söderblom i Västergötland.

Nu vill Olof Söderblom sälja sitt slott för 69 miljoner kronor och Gates tvingas därför hitta andra svenska bekanta om han åter vill njuta av sill och färskpotatis till midsommar.

Det faktum att Bill Gates spenderat somrar på Råbäck slott är omgivet av stort hemlighetsmakeri och få på gården vill bekräfta det. Olof Söderblom själv är bosatt i London och svarar inte på telefon. På Råbäck svarar Wilhelm Klingspor när Realtid.se ringer.

– Nä, det där med Bill Gates är en myt. Vet inte riktigt hur det har uppstått, svarar han.

Annons

Annons

Så du menar att Bill Gates inte brukar hälsa på sin gode vän Olof Söderblom där?

– Hmm, du får nog ta och ringa mäklaren om det där.

Den fastighetsmäklare som sköter affären heter Peter Grevenståle.

Hur mycket tror du att värdet på gården höjs på grund av det faktum att Bill Gates spenderat sommarferie på gården?

– Det vill jag inte spekulera i dagsläget.

Men han har varit där?

– Ja.

Vet du när det var han var där senast?

– Jag kan inte erinra mig vid vilket tidevarv det skedde.

Råbäcks egendom ligger på Kinnekulles västra sluttning med utsikt över Vänern. Till fastigheten hör även två flygelbyggnader och ytterligare ett femtiotal hus, varav 25 sommarhus.

Olof Söderblom köpte Råbäcks slott från Föreningssparbanken Kredit för omkring 31 miljoner kronor. Föreningssparbanken hade några veckor tidigare ropat in egendomen på exekutiv auktion. Anledningen var att banken stod som fordringsägare i den konkurs som slottets tidigare ägare, Stig Klingspor, personligen var försatt i.

I dag är prislappen på egendomen satt till 69 miljoner. Det innebär en vinst på närmare 40 miljoner kronor.

Vid köpet av Råbäcks slott uppskattades Olof Söderbloms personliga förmögenhet till 200 miljoner kronor. Hur stor den är i dag är okänt.

Olof Söderblom uppfann i mitten av 1980-talet nätstandarden Token Ring. Då hade han några år tidigare sparkats från sitt jobb på IBM, eftersom han anklagat bolaget för att använda sig av ett patent som var hans. Efter en hård tvist och negativ publicitet i USA fick han en uppgörelse 1980.

Om uppfinningen Token Ring ska han ha sagt:

”Jag satte mig upp mitt i natten och där kom idén”.

I dag är idén patenterad över hela världen och företag som IBM och Hewlett Packard har skaffat sig rätten till uppfinningen. Bolagen betalar en royalty på försäljningspriset till Olof Söderbloms bolag Compass Consulting som är registrerat i Nederländerna.

Petter Brunnberg

petter.brunnberg@realtid.se

Emilie Westholm

emilie.westholm@realtid.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons