Annons

Annons

Sitewide generic

Bildspel Icehotel 365 – John Bark hugger i is, bokstavligen

För andra gången blir kollegan Charli Kasselbäck och jag utvalda att bygga issvit uppe på Icehotel i Jukkasjärvi – i gott sällskap med arkitekter, skulptörer och formgivare från hela världen. Förra gången var för två år sedan och då liksom nu är vårt tema typografi, ett bekant område för två grafiska formgivare. Skillnaden är förstås att uppe i Jukkasjärvi, långt norr om Polcirkeln, hanterar vi isbokstäver med en nettovikt på 600 kilo. En utmaning för känsliga tangentfingrar. Nya Icehotel 365 är en åretruntupplevelse i is och snö, komplett med isbar och issviter. Den 2 100 kvadratmeter stora anläggningen utgör det största konstgalleriet norr om Stockholm, allt skapat i is och snö. Icehotel 365 blir en del av det klassiska Icehotel och slår upp sina snöiga portar i november i år. Mer info: www.icehotel.com Bild: Pin Pin Studio Text och foto: John Bark
O-tympligt. Ibland ska de tunga bokstäverna upp för högt för pallyft och mankraft. Gemena o kräver gaffeltruck och straps.
Samtliga bokstäver sågas ut med eldriven kedjesåg uppe i de stora frysrum där fjolårets isblock från Torne älv förvaras. Väl på plats på issockeln är det dags för finlir. Mejslarna är rakbladsvassa och efter två veckors snidande är våra kraftiga arbetshandskar strimlade i topparna. (Plus blodvite och fyra stygn på Kiruna-akuten lagom till Halloween).
Ljuset är en central del i upplevelsen av en issvit. Här testar vi olika belysningar. Isen är svår att ljussätta då ljuset kastas runt i de stora isblocken och bryts på oväntade sätt. Många spännande effekter uppstår.
Nästan klart. Efter två veckors ishackande, lyftande, mejslande, sågande och putsande är isbokstäverna på plats. Nu återstår bara sängbygget i mitten och ljussättningen. Sedan kan gästerna komma.
Detaljerna är viktiga. Här en serif på versala V och toppen på ett O. Vår svit är en hyllning till bokstävers form och deras inbördes relationer. Men också till neon- och skylttypografi, så kallad super graphics; megastora bokstäver och budskap i vår omgivning.
På våren skördas isen för kommande säsong. Jätteisblocken sågas upp ur Torne älv och läggs i fryshus i väntan på att transformeras till nya hotellbyggen, sviter, barer och fantastiska skulpturer.
Att skulptera i is är en fantastisk upplevelse. Konsistensen liknar inget annat, den är både förlåtande och krävande. En glasklar blandning av hårt och mjukt, skört och frasande följsamt. Med tiden böjer sig skulpturernas tunnar delar likt extremt trögflytande vatten. Alla bokstäver i vårt budskap mallas på stora block, sågas ut med eldrivna kedjesågar för att stegvis mejslas och slipas till perfektion på plats i vår svit ”You Are My Type”.