Finans Nyhet

Bibliotekets låtlån dåligt skyddade

Publicerad

<pufftextlänk>Bibliotekstjänst nya hemsida tillåter lånekortsinnehavare på Sveriges bibliotek att under en begränsad tid ladda ner låtarna till sina datorer.</pufftextlänk> För den som vet hur kopieringsskyddet kringgås har Musikwebb.se blivit en guldgruva för musik. 170.000 låtar finns fritt att ladda ner.

För den som på ett smidigt och säkert sätt vill ladda hem gratis musik har en ny tjänst lanserats. Musikwebb.se är en tjänst från Bibliotekstjänst som låter användarna låna musik via sitt bibliotek. Låtarna kan bara avlyssnas under en begränsad tid, en till sju dygn beroende på vilket skivbolag som äger låten. Även den som inte är inloggad kan provlyssna på musiken.

Med anledning av de kopieringsskydd som har lagts på musikfilerna går de bara att spela upp i musikspelare och mp3-spelare med stöd för WMA-DRM. Det innebär bland annat att filerna inte kan spelas på iPoden, Sonys mp3-spelare eller på Mac-datorer.

Lånen ska också bara kunna avlyssnas på den dator de laddats ner till. Musikwebb.se innehåller enligt Bibliotekstjänst cirka 170.000 låtar. Alla låtar är sökbara och organiserade efter artist. Framförallt innehåller tjänsten sådan musik som inte tidigare funnits tillgänglig på internet.

Annons

I den första versionen finns exempelvis 14 låtar med Kikki Danielsson att ladda hem, jämfört med den enda låt, hennes bidrag i melodifestivalen, som olagligt går att ladda hem från piratsidan The Pirate Bay. Den låten, ”Idag & imorgon”, finns dock inte tillgänglig på Musikwebb.se.

Just nu får varje lånekortsinnehavare ta hem 10 filer i månaden.

Det finns dock sätt att låta musiken sparas på datorn längre än de tillåtna en till sju dagarna. Det går exempelvis att spela av musiken via ljudkortet. Bibliotekstjänst är medvetna om problemet.

Annons

– De flesta som har hanterat en PC lite mer än att bara öppna ett Word-dokument vet att det mesta som går att låsa går att låsa upp. Det kan ju inte jag styra. De avtal vi har med leverantörerna lyder att om vi använder WMA-DRM så är det en ok modell att köra på. Det är vad vi har kommit fram till, säger Jonas Hallström, produktspecialist på Bibliotekstjänst.

Tjänsten har precis lanserats. Vilka reaktioner har ni fått?

– Det behövs uppmärksamhet i media för att folk ska hitta dit. Tidningar har ringt och många har hört av sig, säger Jonas Hallström.

Annons

WMA-DRM-krypteringen kommer i nya versioner efter att de gamla krypteringarna har knäckts. För närvarande har inte den nya versionen blivit avkrypterad, varför de som kopierar musiken kommer att få ett visst kvalitetsförsämring på sina kopierade låtar. It-experter som Realtid.se har varit i kontakt med säger att det bara är en tidsfråga innan varje ny version knäcks.

Och redan nu går musiken från Musikwebb.se att spela av och permanent spara på användarens dator.

– Vi kan inte se på riskerna. Skulle det drabba trovärdigheten för de som äger sådana här tjänster skulle det vara tråkigt. Låtarna sprids ju, men vi betalar ju för låtarna. Att det skulle vara större benägenhet att rippa den här musiken än andra tjänster kan jag inte se, säger Jonas Hallström.

Bibliotekstjänst sysslar med att erbjuda svenska bibliotek informationstjänster och medieprodukter. Bolaget ägs till 75 procent av riskkapitalbolaget Litorina Kapital. Investerarna bakom Litorina utgörs av bland andra Föreningssparbanken, 3:e AP-fonden och Europeiska Investeringsfonden.

Annons