Finans Nyhet

Bankunions-frågan kan avgöra Nordeaflytt

Nordeas vd Casper von Koskull vill ha förutsägbara regler och menar att Europeiska centralbanken erbjuder det inom ramen för EU:s bankunion. Foto: Pressbild & Pixabay
Publicerad

Förslaget på höjd resolutionsavgift är inte längre den enda anledningen till att Nordea överväger att lämna Sverige. Nu tittar banken även på fördelarna med att omlokalisera sitt huvudkontor till ett land som är med i EU:s bankunion.  

Nordea har sedan en tid tillbaka hotat att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Köpenhamn eller Helsingfors. Regeringens förslag på en höjd resolutionsavgift utlöste flyttplanerna. Men nu har diskussionen inom banken allt mer kommit att handla om huruvida huvudkontoret ska lokaliseras till ett land inom eller utanför EU:s bankunion.

Det sade Nordeas vd Casper von Koskull i en paneldiskussion i Almedalen i Visby på onsdagen, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till Bloomberg News.

Casper von Koskull menar att bankunionen, som står under den Europeiska centralbankens tillsyn, medför stabila, rättvisa och förutsägbara regleringar.

Annons

– Som en multinationell bank med hemmamarknader i fyra länder är det en viktig debatt, och det är en diskussion vi har i styrelsen, sa Casper von Koskull under paneldiskussionen i Almedalen.

Finland är ett euroland och därmed medlem av EU:s bankunion, till skillnad från Sverige och Danmark. Men Realtid.se berättade i går tisdag att även Danmarks regering nu överväger att gå med i bankunionen. Landet har en penningpolitik som syftar till att hålla den danska kronans växelkurs i stort sett stabil gentemot euron. Men Nordeas flyttplaner kan spela roll.

– Vi kan konstatera ett ökat intresse för Danmark och Köpenhamn som finanscentrum. Det är positivt i och med att det kan erbjuda fler investeringar och arbetstillfällen i Danmark. Det är också i ljuset av det som vi nu sätter i gång arbetet så att vi inom loppet av kommande år tar slutgiltig ställning till Danmarks deltagande, sa Danmarks näringsminister Brian Mikkelsen i en kommentar på tisdagen.

Annons

Sveriges regering har sagt att den håller dörren öppen för bankunionen och en anslutning kan bli aktuell i framtiden. Regeringen mildrade också i juni förslaget kring höjd resolutionsavgift efter kritik från både banksektorn och flera remissinstanser inom myndighetsväsendet.

EU:s bankunion

EU:s bankunion är mycket en produkt av förra finanskrisen och syftar till att stärka övervakningen av banksektorn. Den ska också minska risken för att banker drabbas av ekonomiska problem. Bankunionen omfattar euroländerna, men andra EU-länder kan ansluta sig om de vill.

Sverige har inte gått med i bankunionen, men flaggat för att det kan bli aktuellt i framtiden.

Europeiska centralbanken (ECB) har uppdraget att övervaka och kontrollera bankerna i euroländerna. ECB utövar direkt tillsyn över de största bankerna, medan nationella myndigheter sköter tillsynen över de mindre, dock i nära samarbete med ECB.

Källa: EU-upplysningen

Annons