Finans Nyhet

”Bankerna måste utnyttja kraften i fintech”

Publicerad

Finns minst 4.000 fintech-startups i världen. Mer än ett dussin värderas till över 1 miljard dollar. Investeringarna i sektorn har tredubblats. Och Stockholm ligger i framkant.

Investeringarna i fintech trefaldigades 2014 till 12 miljarder dollar, enligt färska rapporten ”The future is fintech” från The Bank of New York Mellon (BNY Mellon).

– Det handlar inte längre bara om nya valutor eller snabbare betalningsmetoder, utan om ett helt nytt synsätt på värdeöverföring som innebär både utmaningar och möjligheter för banker, konstaterar rapportförfattaren Dominic Broom, chef för treasury services-avdelningen på BNY Mellon.

Enligt undersökningen finns det minst 4.000 fintech-startups i världen. Och mer än ett dussin av dem värderas till över 1 miljard dollar. Stockholm, Amsterdam, Paris, Berlin, Dublin och Tel Aviv pekas ut som de främsta tillväxtområdena för sektorn.

Annons

Men hos traditionella bank- och finansaktörerna uppger hela 72 procent att de bara har en vag strategi för digitala innovationer, enligt rapporten. Ändå spenderade finansbranschen, globalt sett, totalt cirka 197 miljarder dollar på IT under förra året. Över tre fjärdedelar satsades dock på befintliga system istället för på nya innovationer.

Bankerna borde istället investera mer i molnbaserade lösningar och öppna API:er som är flexiblare och kostnadseffektivare, enligt Broom. Hittills är det dock fintech-bolag som Paypal och Stripe som snabbast anammat den nya tekniken.

– Det växer nu fram startups inom fintech som har potential att förändra hela betalindustrin. Förändringen sker allt snabbare och det är inte nödvändigtvis bankerna som kommer att visa vägen. Därför måste de engagera sig i fintech-sektorn för att bättre förstå framtida utmaningar, skriver Dominic Broom.

Annons

Samtidigt sitter bankbranschen på en guldgruva vad gäller tillgång på kund- och analysdata. Enligt konsultbolaget Mckinsey är sektorn en av de branscher som bäst kan dra nytta av ”big data”. Men sedan finanskrisen 2008 har bankerna fokuserat på sin kärnverksamhet och tvingats handskas med tuffare regleringar. De dras också med ett tungrott teknikarv som är kostsamt att uppdatera. Fintech-uppstickarna slipper däremot både komplexa datasystem och komplicerade lagtexter och kan snabbare lansera nya tjänster.

– Historiskt sett har banker utgjort nervcentrat och ryggraden i betalsystemet. Men om de har en allt för passiv inställning riskerar de att hamna efter, varnar Broom i rapporten.

Varför ser det då ut som det gör? Och vad driver på fintech-utvecklingen?

Annons

Viktiga faktorer är förstås digitaliseringen och de smarta mobiltelefonernas intåg. 2014 fanns det fler smarta mobiler i bruk än människor, vilket skapat nya affärsmöjligheter.

Ett exempel är mobila plånböcker med inbyggda kreditkort som nu kommer på bred front. Ett annat är person-till-person-betalningar (p2p), där svenska Swish och brittiska Paym ligger i framkant. Även nya onlinebaserade låneaktörer vuxit fram sedan det blev svårare för små- och medelstora företag att få banklån.

Blockchain-tekniken som ligger bakom valutan bitcoin har också ökat intresset för fintech. Blockchain öppnar bland annat upp för riktigt billiga transnationella transaktioner i realtid. Överföringarna är dessutom transparenta och spårbara i alla led, vilket minskar risken för förskingring och stöld.

– Mot bakgrund av denna grundläggande förändring måste bankerna förstå att utnyttja kraften i fintech som radikalt kommer att omdefiniera vårt betalningslandskap, konstaterar Broom , i rapporten.

Så möter storbankerna hotet

• Santander Innoventures har satsat 100 miljoner dollar på en London-baserad fintechfond, medan HSBC gått in med 200 miljoner dollar i en liknande fond.

• Credit Suisse, Goldman, JP Morgan och Lloyds Banking Group, UBS investerar i fintech-labb, medan Barclays och Nordea har startat varsitt accelerator-program för fintech-startups.

• Tre banker i Tel Aviv initierade nyligen ett 36 timmar långt ”hackathon” där nya fintech-appar tas fram, medan RBS skickar personal till Silicon Valley för att följa fintech-utvecklingen där.

• 42 internationella banker, bland annat Nordea och SEB, har inlett ett blockchain-samarbete i syfte att utveckla gemensamma bankstandarder för blockchain-transaktioner.

Källa: BNY Mellon

Annons