Finans Nyhet

Bakslag för Bure

Publicerad
Uppdaterad

Kallelsen till extrastämman i portföljbolaget godkänns inte. Det slår slutligen Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Sara Johansson

Turerna mellan Bure Equity och portföljbolaget Rushrail har kommit att bli många. Nu har dock en av dessa nått sitt slut. Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, har sagt sitt.

Domstolen står bakom underinstansernas beslut om att inte godkänna Bures och Bolagsverkets kallelse till extrastämman i Rushrail.

I mitten av juni kom Bolagsverkets överklagan in till HFD.

Annons

Bolagsverket har tidigare under året fattat ett beslut om att kalla till en extra stämma i Rushrail efter en ansökan som getts in av Bure.

Efter en överklagan från portföljbolaget beslutade Förvaltningsrätten i Härnösand att Bolagsverkets kallelse inte godkänns. Förvaltningsrätten menar att det inte räcker att aktieägaren civilrättsligt är ägare till aktierna, ägaren ska även vara registrerad som aktieägare i aktieboken för att kalla till en extrastämma, menar domstolen. Kammarrätten i Sundsvall kom fram till samma beslut i en dom som nu alltså Bolagsverket klagat på till HFD.

Kärnan i bråket mellan Bure och Rushrail handlar om att Bure inte längre står med i aktieboken. Detta efter en överlåtelse av aktierna till dotterbolaget Investment AB Bure. Rushrail menar att det inte står klart vilket av Bure-bolagen som äger aktier i Rushrail efter denna överlåtelse och därför står inte Bure inskriven. (Läs mer om bråket här.)

Annons

Bure äger sedan 7 maj 2012 30 procent av aktierna i Rushrail, resterande 70 procent ägs av Couplers som i sin tur ägs av privatperionderna Jan Berg och Jan Lindqvist. Båda är styrelseledamöter och Jan Lindqvist är vd i bolaget.

Bure Equity skriver i en inlaga till ett annat mål i Stockholms tingsrätt att Bure Equity förvägrats rätten till insyn i Rushrail sedan sommaren 2013. Investmentbolaget skriver att man har förlorat rätten att bland annat kallas till och närvara vid bolagsstämmor.

Den extrastämma som Bure hade för avsikt att själv kalla till skulle leda till beslut om minoritetsrevisor och särskild granskare samt företrädesemission. Enligt HFD har alltså varken Bolagsverket eller Bure rätt att kalla till detta möte.

Annons

Annons