Annons

Annons

Sitewide generic

Baker & McKenzies Sverigeordförande om Iranbeslutet

"En intressant fråga är hur de europeiska bankerna kommer att förhålla sig till den nya situationen."

I lördags 16 januari bekräftade Internationella atomenergiorganet IAEA att Iran uppfyllt sina åtaganden för nedmontering av landets kärnenergiprogram. Därmed lyftes omgående en stor del av de internationella sanktionerna mot Iran.

På måndagen kommenterar Mattias Hedwall – styrelseordförande för Baker & McKenzie i Sverige och ansvarig för advokatbyråns globala Trade & Commerce-grupp – beslutet.

– Det kommer att ge många företag möjlighet att göra affärer med en marknad som har varit stängd i många år. Men även fast de ekonomiska sanktionerna nu lyfts ska man komma ihåg att det finns två parallella system av sanktioner med olika inriktning som gäller Iran – sanktioner om kärnteknik och sanktioner om mänskliga rättigheter. Sanktioner som berör sistnämnda kvarstår och det finns fortfarande produkter som kräver särskild licens för den iranska marknaden, säger Mattias Hedwall, i en kommentar.

Annons

Annons

Men USA kommer från och med nu inte att kunna hindra utländska företag från att göra affärer med Iran.

– En av de mer intressanta praktiska frågorna är hur de europeiska bankerna kommer att förhålla sig till den nya situationen. Stora summor pengar som idag sitter frysta kommer att släppas fria till Iran och iranska parter. Däremot är det inte helt klart om bankerna kommer att börja acceptera betalningar till och från Iran genast, framför allt inte betalningar i US dollar vilket kommer att vara fortsatt komplicerat.

Hedwall lyfter också fram att nästan samtliga personer och företag som tidigre ingick i sanktionslistan tagtis bort, däribland även statliga bolag och iranska banker.

— Även om, särskilt från ett EU perspektiv, den iranska marknaden nu är öppen bör företagen fortsätta att bevaka utvecklingen. Det är viktigt att ha en plan och kunskap om hur man bäst går in på den iranska marknaden. Eftersom det finns en risk för att sanktionerna återinförs, är det rekommenderat att ha en plan för hur man kan dra sig ur igen och säkerställa att man har avtal som tar hänsyn till en eventuell ny situation, säger han.

Hedwall resonerar också kring vilken betydelse beslutet kan få för oljepriset.

– Det är väl känt att Iran har byggt upp stora oljelager som nu kan distribueras till marknaden. Gissningsvis kommer det redan låga världsmarknadspriset på olja att sjunka ytterligare. Här får nog marknaden ställa in sig på att tillgången kommer att vara högre framöver, avslutar han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons