Finans Nyhet

Bäckström: Gå till botten med AMF

Publicerad

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström vill inte bevilja AMF:s förre vd ansvarsfrihet förrän hans pension är rättsligt utredd.

– Jag kan inte tänka mig att det här var avsikten, säger han till TT.

Han syftar på den flytt av det egna kapitalet som Christer Elmehagen gjorde från AMF:s traditionella pensionsförsäkring till bolagets långa räntefond inför sin pensionering i höstas. Överföringen skedde inför ett väntat återtag av åtta procent av pensionspengar på grund av börsraset.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje fredag.

Annons

– Nu säger man att det gjorts en rättslig utredning och att det inte är något lagbrott, vilket man i och för sig är litet förundrad över. Men det är alldeles klart att det fanns etiska riktlinjer i bolaget som sade att så här skulle man inte göra, säger Urban Bäckström.

– Jag kan citera bara en mening ur de etiska riktlinjerna: Bolaget eller våra kunder får inte ställas i skuggan av medarbetares personliga motiv. Den meningen täcker in allt. Det är en stor gåta hur båda två kunde göra så här, säger Urban Bäckström.

Även den tidigare vice vd Ingvar Skeberg flyttade sitt kapital, vilket ledde till att han fick sparken.

Annons

– Den här frågan bör man utreda rättsligt. Jag är som representant för en av ägarna inte beredd att medge ansvarsfrihet för den tidigare vd:n innan den här frågan är utredd, säger han.

Bäckström utesluter inte att styrelsen för AMF stämmer tidigare vd Christer Elmehagen.

– Jag vill inte utesluta någonting. En vd har en omvårdnadsplikt gentemot sitt bolag. Han ska vara lojal mot dess verksamhet och kunder, säger Bäckström.

Annons

Han vill också gå till botten rättsligt med de stora pensionsinbetalningarna till Christer Elmehagen.

– De senaste åren är pensionsavsättningarna dubbla lönen. Var det verkligen tanken hos nomineringskommittén och styrelsen 2003 och 2004? Jag kan inte tänka mig att man menade att vd:n skulle få dubbla lönen i pensionsavsättning, säger Urban Bäckström.

Han utesluter inte att det kan bli en rättslig process.

– Jag lärde mig en sak när jag kom in i Skandia Liv 2003 och det är att gå till botten med vad som har inträffat och reda ut om det finns rättsliga frågor i botten. Och om det blir nödvändigt, så ska man inte heller väja för att driva frågan rättsligt. Jag stämde ju moderbolaget tillsammans med styrelsen. Det är det enda sättet att återupprätta förtroendet, för det är väldigt skadat nu, säger Urban Bäckström.

Annons