Annons

Annons

Sitewide generic

Arne hissar segel - slutar jobba

Handelsbankens ordförande Arne Mårtensson lämnar sitt uppdrag. I stället ska han segla jorden runt.

– Jag sitter i många styrelser men jag har velat hitta tre år där jag ställer till så lite skada som möjligt, säger Mårtensson till TT.

Ny ordförande blir bankens vd Lars O Grönstedt, som i sin tur ska efterträdas av Pär Boman, som i dag är chef för Handelsbanken Markets.

Mårtensson uppnår nästa år sin avtalade pensionsålder, efter 15 år som vd och ordförande för banken. Då lämnar han alla sina uppdrag. Förutom ordförandeposten i Handelsbanken kliver han av uppdragen som vice ordförande i Ericsson och styrelseledamot i Sandvik, Skanska, Industrivärden, Holmen och Vin & Sprit.

Annons

Annons

Arne Mårtensson ska i stället förverkliga en gammal dröm - att segla jorden runt tillsammans med sin hustru. Efter seglatsen, som ska pågå till 2009, tänker han åter ta plats på viktiga poster i Handelsbankssfären.

– Det är nog många som blir förvånade. Det är ofta svårt att ta steget och förverkliga sina drömmar. Och om man väntar tills man blir 70 är det inte säkert att det blir av, säger Mårtensson till TT.

– Jag sitter i många styrelser men jag har velat hitta tre år där jag ställer till så lite skada som möjligt. Och sedan är tanken att jag komma tillbaka och jobba vidare med ett antal uppdrag inom sfären tills jag fyller 70, jag tänker inte pensionera mig för gott.

– Det är en dröm som växt. Segling har alltid varit min stora hobby och jag var nere och rundade Kap Horn för tio år sedan. Jag och Helene har seglat på somrarna för att se om vi tyckte om det och vi har varit till Island en sommar och i Bretagne i somras. Och jag skulle bli mycket ledsen om jag avled utan att ha genomfört den här drömmen.

Mårtensson har en pension på 75 procent av sin tidigare lön mellan 55 och 65 år. Därefter ligger pensionen på 65 procent.

– Men avlider jag under min jordenruntsegling får jag ingenting alls. Då blir det en billig lösning för banken, säger Mårtensson.

TT

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons