Finans Nyhet

”Annika Falkengren är unik i svenskt näringsliv”

Annika Falkengren har under sin mångåriga karriär i Wallenbergarnas SEB bland annat skaffat sig ett rykte som en hårding som får saker gjorda.
Publicerad

Den avgående SEB-vd:n Falkengren har en unik karriär bakom sig i bankvärlden, Wallenbergsfären och i svenskt näringsliv i stort. Det konstaterar författaren och företagshistorikern Ronald Fagerfjäll.

Ronald Fagerfjäll är mångårig och erfaren ekonomijournalist, företagshistoriker och författare till flera böcker om svensk näringslivshistoria under 1900-talet. Han ligger bland annat bakom en biografi över Peter Wallenberg som utkom häromåret, och den färska tegelstenstunga företagskrönikan som beskriver investment- och maktbolaget Investors första hundra år. Han har under lång tid följt Wallenbergarna och bankens huvudägare Investor samt därmed som en följd av detta också SEB på nära håll.

Realtid.se bad Ronald Fagerfjäll kommentera måndagens stora banknyhet om SEB:s kommande chefsbyte. Det är en egenvald vd-avgång av en person som suttit längre på sin post än någon annan nu aktiv storbankschef som det handlar om.

Hur stort är det att Annika Falkengren lämnar SEB efter närmare 30 år, varav elva år som vd och koncernchef? Är det som vilket vd-skifte som helst i ett större börsbolag, eller är det här någonting mer än det?

Annons

– Det är en jämförelsevis ovanligt lång tid hon haft det här uppdraget. Hon har betytt mycket för banken och varit en stridbar person som satt sin personliga prägel på hela verksamheten, och som haft ett rykte om sig att vara en hårding som städat upp. Man kan beskriva hennes många år på vd-posten som att hon suttit kvar tills dess att jobbet var klart, säger Ronald Fagerfjäll.

Han lyfter också fram det faktum att Annika Falkengren är mångårig kvinnlig vd som gjort toppkarriär på ett storföretag, vilket inte alls var en självklarhet fram till för bara några år sedan.

– Hon är den första kvinnan som haft det här jobbet, och hon till och med erövrade Peter "Pirres" Wallenbergs gunst en gång tiden, vilket inte var vanligt just utifrån det faktum att hon är en kvinnlig företagsledare. Peter Wallenberg tillhörde en annan och äldre generation för vilken det inte alls var givet att kvinnor skulle leda storföretag. Jag tror att han tyckte mycket bra om henne, just utifrån hennes förmåga att få saker och ting gjorda.

Annons

– Falkengren har också varit den kanske främsta förebilden av dem alla för andra svenska kvinnliga vd:ar, vilket förtjänar att lyftas fram.

Om du på ett enkelt sätt ska beskriva SEB:s roll och position i svenskt näringsliv både historiskt sett och i dagsläget, vad säger du då?

– Det var tänkt att det skulle bli den stora centrala svenska banken när Wallenbergarnas egen bank slogs ihop med den på den tiden stora detaljbanken, säger Fagerfjäll.

Annons

Samgåendet skedde 1972, då Stockholms Enskilda Bank, som var Wallenbergarnas husbank, fusionerades med Skandinaviska Banken som hade sin bas och historia i Göteborg. Det starkaste motivet bakom sammanslagningen handlade om volym och storlek, då de båda bankerna tillsammans fick kraftigare muskler och därmed en förmåga att agera på internationella marknader. Men positionen som den stora svenska banken tog istället Handelsbanken, varvid Handelsbanken och dåvarande S-E-Banken tävlade om att vara störst och det viktigaste maktinstrumentet i de olika maktsfärerna i svenskt näringsliv. Wallenbergarna tappade också kontrollen över banken ett tag, men tog tillbaka positionen som huvudägare och de som bestämmer år 1997.

– SEB är idag bredare än de båda branschkollegorna Swedbank och Nordea. Nordea har framförallt många privatkunder, och Swedbank är stora på bostadslånemarknaden. SEB är samtidigt också en stor företagsbank.

På den gamla tiden var Wallenbergstiftelserna bara en liten del av bankverksamheten, en avdelning på banken så att säga. Men nu har de skiftat plats där stiftelserna är den största och viktigaste spelaren högst upp i Wallenbergsfären.

– Nu kan SEB beskrivas som en fin och välskött regional bank i framförallt norden och baltikum, där huvudposterna i aktiestocken ägs av Investor, men det är också vad det är. Traditionen väger tungt. Det är mycket fint att vara ordförande i banken, konstaterar Fagerfjäll.

Vilken slags vd-profil tror du styrelsen med Marcus Wallenberg i spetsen kommer leta efter? En förvaltare som fortsätter driva Wallenbergarnas husbank som vanligt, eller en förnyare som ser hela fintech-revolutionen som den livsviktiga utmaningen för banken?

– Jag kan bara spekulera här, men vi ser att banksektorn drivs av teknikutvecklingen. Det handlar inte längre om fina och ståndsmässiga kontor som det gjorde förr om åren. Nu handlar det mesta om nätet och fintech istället. Vi kan utgå från att nästa vd kommer ha en kompetens inom dessa områden och fokusera på den delen av verksamheten. Gamla traditionella storbanker kommer inte längre klara av att bära stora overheadkostnader för sin organisation jämfört med hårdtrimmade fintech-aktörer.

För att sätta Annika Falkengrens nästan unika maktposition utifrån sin vd-roll i SEB i ett vidare perspektiv utanför börsen och bankvärlden kan nämnas att den politiktunga tidskriften Fokus, som varje år publicerar en topplista över Sveriges hundra mäktigaste personer, i november i fjol satte Falkengren på plats 55 på listan med följande motivering: "Hon lobbar mot bankskatter och nya regleringar. Falkengren för inte bara SEB:s talan utan alla svenska bankers. Hon är politiskt populär och har lagstiftarnas öra. Numera sträcker sig hennes nätverk långt bortom Sveriges gränser."

Bankens styrelseordförande Marcus Wallenberg hamnade på plats 16 på samma lista och hans kusin, Investors ordförande Jacob Wallenberg, placerades på plats 5.

Annons