Finans Nyhet

Annika Falkengren

Publicerad

”När vi är utomlands tror de att vår manlige informationschef är vd och ger mig dokumentportföljerna”, berättar Annika Falkengren för Realtid.se. Hon började som trainee på SEB och är efter 18 år snart vd, trots att hon fått höra att hon har utseendet emot sig. Hårt arbete har gett resultat.

Första tiden på SEB var hon en av fyra tjejer på tradingavdelningen på SEB. Killarna var desto fler och första intrycket var inte imponerande.

– Det var smutsigt och massor av snusdosor…, säger Annika Falkengren och Handelshögskolestudenterna skrattar.

SEB:s blivande vd är inbjuden av Women’s banking day på Handelshögskolan i Stockholm och hon berättar öppet om sin karriär och peppar tjejerna, men även de till antalet färre killarna, i publiken.

Annons

Snusdosorna till trots visade det sig att ansvaret för kunder och en portfölj passade Annika Falkengren bra. När hon gick hem varje dag kunde hon se precis hur många kronor och ören som hon tjänat åt banken.

Och resultatansvar menar hon är något som är en enorm fördel, framför allt för kvinnor. Genom att visa konkreta resultat kan man som kvinna aldrig ifrågasättas för att göra ett dåligt jobb.

”Du är så liten så liten”

Annika Falkengren berättar bland annat att hon alltid fått höra att hon är så liten.

Annons

– ”Du är så liten så liten” har folk sagt. Och jag har tänkt att jo, men det kan jag ju inte göra något åt…, säger hon.

Men eftersom omvärlden bestod av män i kostym såg Annika Falkengren inte sig själv som annorlunda, utan inriktade sig på resultaten istället.

– Tack vare mitt track record så har det inte gjort något att jag har utseendet emot mig. Men mina kollegor skrattar när de märker att folk går fel in i fel rum eller kopplar av för jag ser så snäll ut, säger hon när Realtid.se får en pratstund med henne efter föredraget för handelsstudenterna.

Annons

– Men det är en fördel också, det är avväpnande och sedan när man kan visa att man har hjärna och tunga så är det ganska effektivt, säger hon.

Själv har Annika Falkengren haft chefer som pushat henne till högre positioner och gett henne utmaningar även när hon själv känt att de varit nära omöjliga. Hon berättar om hur hon tackade nej när hon först fick erbjudandet om att bli penningchef.

– Jag trivdes och tyckte att det räckte. Sen kom Mats (Larsson, red anm) och berättade att Pelle Pettersson skulle få jobbet. ”Va! Men han är ju värdelös”, sa jag och tackade ja. Först flera år senare förstod jag att den där Pelle Pettersson aldrig var aktuell, säger hon.

Även Lars Thunell, som Annika Falkengren efterträder, har sett till att hon utvecklats och fått större ansvar.

– Han har varit en extremt bra chef och lagt på mig mer och mer. ”Du, jag klarar inte mer”, har jag sagt ibland men det har han struntat i. Och sen har jag känt att jag faktiskt klarade mer, säger hon.

Kvinnors självförtroende

Kvinnornas svårigheter att nå toppen tror Annika Falkengren bland annat beror på dåligt självförtroende. Nyligen skulle en ny chef utses inom SEB. Två män hörde av sig och berättade att de borde få tjänsten. Men inte den kvinna som var påtänkt.

– Vi hade sett hennes kapacitet så hon fick jobbet ändå.

– Tjejer tror att det syns vad de gör medan killarna ringer och kollar ”har du sett mig?”.

Men även rädslan av att försaka andra saker om de jobbar för mycket styr kvinnors karriärval.

– Mellan 30 och 40 får många kvinnor barn, samtidigt jobbar männen stenhårt under den här perioden. Då blir det svårt för kvinnorna att komma tillbaka igen.

SEB satsar nu på att fånga upp de kvinnor som fått barn och se till att de har möjlighet att kombinera familj med arbetet. Bland annat får de anställda tio timmars hjälp per månad från Hemfrid, ett års föräldraledighet med 90 procent av lönen och större möjlighet att jobba hemifrån.

– Det är ok att flexa. Ingen tittar snett om någon kommer in klockan tio. Ofta är de som jobbar deltid mer effektiva också, det är min erfarenhet, säger Annika Falkengren till Realtid.se.

Själv fick Annika Falkengren barn för ett och ett halvt år sedan. Med en förstående make, flextid och barnvakt fungerar det bra. Men att ha många barn skulle vara svårt att förena med karriären. Och det gäller att hitta rätt man.

– Och det är inte lätt! Man vill ju inte ha en sån där, Mahjong-man som är hemma och dammsuger och lagar mat, det måste vara lite balans, skrattar hon och publiken på Handels rycks med.

Annika Falkenberg

Ålder: 42

Familj: make och dotter på 18 månader ”Hon har lärt sig att resväskan betyder att jag försvinner. Så när jag plockar fram den så sätter hon sig i den och vill inte att jag ska åka”, säger Annika Falkengren.

Karriär: Kom in som trainee på SEB och blev kvar. Efter 18 år, efterträder hon inom kort Lars Thunell som vd

Utbildning: Kom in på reservplats på ekonomlinjen vid Stockholms universitet

Annons